Кой ще е новият лидер на „Хамас“?

Халед Машаал и Ал-Хая се спрягат за заместници на Исмаил Хания

Свят
21:44 - 31 Юли 2024
1092
Кой ще е новият лидер на „Хамас“?

Заради естеството на "Хамас" в организацията имат дълга история на бърза смяна на лидерите, които биват убити от Израел. Според анонимни източници, военната групировка все още не обсъжда въпроса кой ще наследи убития в Иран Исмаил Хания. 

„Ние не говорим по този въпрос сега“, каза служител на "Хамас" пред Асошиейтед прес, пожелал анонимност.

Запознати с процесите в Близкия Изток очертават двама най-вероятни кандидати за нов лидер на "Хамас". С по-големи шансове е Халед Машаал. Той е бивш председател на Политическото бюро на Палестинското движение за ислямска съпротива до 2017 г. Роден на Западния бряг и емигрант почти през целия си живот, Машаал участва в създаването на "Хамас" през далечната 1987 година.

През 1997 г., по нареждане на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, десет агенти от Мосад, влизат с канадски паспорти в Йордания и инжектират отрова по шията на Машаал. Двама от агентите са заловени от йорданската полиция. По искане на йорданския крал, Израел предоставя противоотрова и освобождава от затвора духовния лидер на "Хамас" Ахмед Ясин. В замяна израелските агенти са освободени и екстрадирани в родината си.

Другият евентуален претендент за наследник на Исмаил Хания е Халил Ал-Хая.

Ал-Хая е високопоставен служител на "Хамас", избран в Палестинския законодателен съвет на 25 януари 2006 г. като представител на град Газа. 

Неотдавна Халил ал-Хая заяви, че са атакували Израел на 7 октомври, тъй като е било необходимо да се „промени цялото уравнение, а не просто да има сблъсък“ в Близкия Изток. 

Пред NYT той заявява, че целта на "Хамас" не е да управлява Газа и да й осигури вода и електричество, а да поднови вниманието върху палестинската кауза и да покажат, че палестинската кауза няма да умре.

Като повечето водачи в "Хамас" ал-Хая губи много от близките си.

Седем или осем негови роднини, включително двама от братята му, са убити от израелски удари по дома му през 2007 г. Един от синовете на Халил ал-Хая е убит от израелски въздушен удар през 2008 г., докато ръководи ракетна бригада. Друг негови син, снаха и внук бяха убити при въздушен удар срещу дома му през юли 2014 г.

Халил ал-Хая призова ООН да признае Палестина в нейните граници отпреди 1948 година.