Колекция „Вонегът“ продължава с „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“

Обичаният роман излиза в ново издание за Алея на книгата

Книги
18:15 - 05 Септември 2024
1895
Колекция „Вонегът“ продължава с „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“

"Ако не можем да намерим основание да ценим човешките същества, защото са човешки същества, то тогава ще можем, както много пъти сме предлагали, да ги унищожим.“ Тези думи са може би най-доброто обобщение на посланието, което несравнимият Кърт Вонегът изпраща с романа „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“. Изрича ги писателят Килгор Траут – любим герой на американския модерен класик и негово алтер его, който се появява за първи път именно в тази му творба.  

Безмилостна сатира на капитализма и произтичащите от него социално неравенство и обезчовечаване, романът, публикуван в оригинал през 1965-а, е по-актуален от всякога. Новото българско издание със знака на „Кръг“ вече е налично – след 25-годишно отсъствие от книжарниците, в познатия превод на Божидар Стойков и с модерна корица на Милена Вълнарова.  

Почти болезнено реалистичен портрет на съвременния свят и на противоречията в човешката природа, „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ е сред най-емблематичните и обичани творби на Вонегът. В центъра на историята е Елиът Роузуотър – мултимилионер, който губи разсъдъка си в ужаса на Втората световна война и след като развива твърде нетипично за своята класа социално съзнание, се превръща в месия на дребно. Той обича бедните, низвергнатите, грешните, уродливите наравно с всички останали и отдава живота си да споделя несметното си богатство с всекиго в нужда. Но идва ден, в който неговата нормалност трябва да бъде доказана в съда, защото каква по-голяма лудост от това да помагаш на хора, от които никой не се интересува?

Изправен пред болката и гнева от безспирната житейска несправедливост, Вонегът открива антиотрова срещу жестокостта, а именно хуманността. Както и в много от другите му творби, и тук неговият цинизъм е примесен със съпричастност и разбиране към ексцентричните му, налудничави и често откровено карикатурни герои.

 Макар че обрисува свят, в който животът в крайна сметка се оказва „безсмислен и злочест“, а хората непрестанно са отхвърляни като „умствено, нравствено и физически негодни“, писателят го прави с неподражаемото си остроумие и сатиричен гений. Несъмнен литературен пророк, Вонегът си служи с хумор и абсурдизъм, за да сподели своите морални възгледи и да подложи на тълкуване привидно устойчиви понятия като „нормално“, „здрав разум“ и дори „човек“.

„Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ е десетото попълнение във високо оценената от читателите колекция с най-добрите книги на Кърт Вонегът, сред които са „Механично пиано“, „Майка нощ“, „Котешка люлка“, „Кланица пет“, „Закуска за шампиони“, „Фарс, или никога вече самота“ и др.

Луксозните томове ще се предлагат с голяма отстъпка на 38-а шатра на Алея на книгата пред НДК от 9-и до 15 септември. Намалението ще важи и за всички други заглавия на „Кръг“, включително за най-новите – сборника с разкази „Пътят на любовта“ от Алис Мънро и юбилейното джобно издание „Петър Дънов. Житейски алманах“.