Колите на властта бръмчат с огромни отстъпки от бензиностанциите

Политика
18:15 - 25 Май 2022
3943
Колите на властта бръмчат с огромни отстъпки от бензиностанциите

Огромни остъпки за литър гориво ползват колите на властта, стана ясно от справки на министрите, изготвени до депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Сумите варират от 25 стотинки (колкото предлага премиерът Кирил Петков, подкрепен от вицето си Асен Василев за гражданите от 1 юли - б.р.) до цели 36 стотинки за бензин или дизел. 

Почти всички запитани министри са разкрили и бензиностанциите, с които са сключили договори за пълнене на служебните резервоари, като прави впечатление, че повечето са или са с родната "Петрол", или с руската "Лукойл". Тъкмо с прекия ползвател на горивата от рафинерията край Бургас обаче се ползват най-големите отстъпки.

А те са за автомобилите на МВР шефа Бойко Рашков и най-вероятно се включват и патрулните, и катаджийските. Цели 3 договора е сключило вътрешното ведомство за горива, като над 11% отстъпка ползва от "Лукойл". 

8,25 на сто по-евтино пък зареждат колите, управлявани от принципала на военното министерство Драгомир Заков. Договорът там е с американската компания "Шел". 

При руския филиал у нас пълнят резервоарите и колите, собственост на екоминистъра от ДБ Борислав Сандов, а австрийските сметки чрез "ОМВ" пълни социалният министър Георги Гьоков, сочат още справките до Мирчев. 

Някои от договорите са сключени миналата година, а някои - през настоящата с встъпването на новата власт.