Копие на Света Богородица от Несебър подаряват на папата

Такава реликва носел до последния си дъх "Българският папа" Анджело Ронкали

Новини
15:50 - 02 Май 2019
3941
Копие на Света Богородица от Несебър подаряват на папата

Копие на иконата на Света Богородица от Несебър ще подари на папа Франциск Католическата църква при Апостолическата му визита у нас. Това съобщи монсеньор Христо Пройков, който е председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, пред БТА.

Такова копие на Света Богородица е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, докато е бил в България като апостолически легат през миналия век - от 1925 г. до 1934 г. Докато е папа, той до последния си миг пази тази икона, обяснява отец Пройков.

Светият Отец ще бъде у нас от 5 до 7 май. Веднага след кацането му на летище „София”, папа Франциск ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, след което ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“.

Папата ще се срещне и с българския патриарх Неофит, както и с представители на Католическата църква в България, чийто върховен пастир е.

В България папа Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания. По време на апостолическото си пътуване у нас основната програма на папата е в София и Раковски. В града с най-голямата католическа общност 250 деца ще получат първо причастие лично от главата на Римокатолическата църква.

Мотото на апостолическото пътуването на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети Папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/. Това е енцикликата, която Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Така Светият отец дава знак, че „върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата „Мир на земята”, като мото на своята визита у нас. държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, който е вторият човек след папа Франциск", коментира епископ Христо Пройков.

Попитан какъв знак е сегашното апостолическо пътуване на папа Франциск в България след апостолическото пътуване у нас преди 17 години на папа Йоан Павел Втори, епископ Пройков заяви, че посещението на папа Франциск в България е повод за наша радост и гордост, тъй като България повече от 1000 години е християнска държава, а само в рамките на по-малко от 20 години за втори път главата на Римокатолическата църква идва в България.

"Това е една привилегия за нас, защото нашата в страна е в погледа на Светия престол и на папата. И се гледа с особено внимание на общността на Католическата църква в България, която макар и малка, е част от голямата универсална църква, каквато е Католическата църква", коментира епископ Христо Пройков.