Коронавирусът налази митрополит Амвросий и иконома му

Двамата духовници лежат в болницата в Силистра, състоянието им е задоволително

Общество
16:12 - 04 Август 2020
4841
Коронавирусът налази митрополит Амвросий и иконома му

Доростолският митрополит Амвросий и ставрофорен иконом Добри Чаков, който е протосингел на Доростолска епархия са заразени с коронавирус. В момента двамата духовници намират в инфекциозното отделение на болницата в Силистра. Състоянието им е задоволително.

Били са приети с белодробно заболяване, като по-късно дават положителен за коронавирус резултат при направени изследвания. Амвросий Доростолски е на 78 години и е сред най-възрастните владици в Светия Синод.

Източници близо до Църквата потвърдиха, че са взети всички необходими санитарно-хигиенни мерки за дезинфекция на православния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел”. Издирени били и контактните на духовниците лица.

Отец Добри Чаков и митрополит Амвросий. Снимка: в. "24 часа"

Сред тях е и Русенският митрополит Наум, който на 16 юли бе на посещение в Силистра. По време на срещата между двамата владици той е получил в дар частици от мощите на 24 православни светци и грамота за светините.

За кратко време това е второто гостуване на митрополит Наум в Силистра. Той взе участие и в тържествата по случай храмовия празник на църквата в Силистра – Петровден.

Засега не е ясно дали в Светия Синод ще предприемат някакви извънредни мерки за неразпространение на коронавируса в църквата.

Българските православни храмове не бяха затворени в началото на пандемията, когато у нас беше въведено извънредно положение. „Специално за това, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. За това говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго", коментира през пролетта Ловчанският владика Гавриил. Митрополитите пък апелираха да се използват църковни "дезинфектанти" – тамян и светена вода, които са се практикували през вековете.