Коронавирусът убива надеждите ни за лято

Свят
14:05 - 14 Април 2020
6440
Коронавирусът убива надеждите ни за лято

Коронавирусът може да оцелее дълго време на високи температури, сочат новите данни от експеримент на френски учени. 

Професор Реми Шарел и неговите колеги от Марсилския университет загрели вируса до 60 градуса по Целзий за един час и открили, че някои протеини все още били в състояние да се делят.

Ако трябва да се обобщи какво означава това за нас - трябва да отбележим, че най-високата температура, измерена на Земята някога е 56,7 градуса по Целзий, в Калифорния на 10 юли, 1913 г.

Учените от експеримента били принудени да вдигнат температурата почти до точката на кипене, за да убият напълно вируса.

Из целия свят бързо нараства нуждата да се извършват тестове с коронавируса. Но много от опитите се извършват в по-слабо защитени лаборатории. Учените в тях са директно изложени на зараза пред пробите, което води до тяхното „деактивиране” след приключването на опитите.

Протоколът с излагането на температура от 60 градуса за един час е възприет в много лаборатории, за да се избегне разпространението на много вируси, включително смъртоносната ебола. За новия коронавирус тази температура може би е достатъчна за някои проби с ниско вирусно съдържание, понеже тя може да унищожи голяма част от щамовете. Обаче може да не е достатъчна за някои проби с изключително голямо съдържание на вируса, според изследователите.

Френските експерти са констатирали, че единствено излагането на SARS-CoV-2 на още по-висока температура може да се справи с този проблем. Например, загряването на пробите до 92 градуса по Целзий за 15 минути напълно убива вируса.

От това френските учени заключват, че летните температури няма да са достатъчни да премахнат вируса и той може да е сред нас още дълго време, като това свежда до минимум и твърденията той да се превърне в сезонен...