Корумпиран от Васил Божков излиза на свобода

Тодор Марков от Комисията по хазарта трябва да плати гаранция от 15 000 лева

Общество
14:11 - 02 Юни 2020
5179
Корумпиран от Васил Божков излиза на свобода

Един от членовете на Комисията по хазарта Тодор Марков, който е сред разследваните по делото срещу бизнесмена Васил Божков, е пуснат на свобода. Той трябва да плати гаранция от 15 000 лв.

Марков бе началник на отдел “Контролна дейност” в Комисията по хазарта. Към момента той още не е отстранен от длъжност, но според запознати сам възнамерявал да подаде оставка. Марков бе обвинен по делото на Васил Божков през февруари т.г., но после бе пуснат под домашен арест. Миналата седмица мярката му за неотклонение е изменена в гаранция, а след заседание днес Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил решението като правилно и обосновано.

Един от мотивите е, че за Марков няма доказателства да е участвал в организирана престъпна група. Нямало и реален риск да се укрие или да извърши престъпление, ако е на свобода. Марков преживял и лична драма. Баща му получил инсулт, когато разбрал от телевизията, че синът му е задържан. Той бил откаран в болница.

После бил преместен в хоспис в Стара Загора, тъй като синът му бил под домашен арест и не можел да се мести от град в град особено в условията на пандемията от COVID-19. Преди около месец бащата починал без да види сина си. Прокуратурата е разрешила на Марков да отиде на погребението му.

От 2014 г. до 2019 г. Тодор Марков е бил младши експерт и е изпълнявал по-скоро деловодни функции. Според защитата му в това качество той не е могъл да влияе върху работата на членовете от комисията по хазарта.