Косово е с ново правителство

Албин Курти заяви, че ще управлява прозрачно, въз основа на волята на гражданите

Свят
15:46 - 03 Февруари 2020
1286
Косово е с ново правителство

Бъдещият премиер на Косово, лидерът на Движението „Самоопределение“ Албин Курти, представи днес пред депутатите в косовското събрание кабинета, който ще ръководи, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Прищина, цитирана от скопското издание “Слободен Печат“.

Правителството, водено от Курти, лидер на партията, спечелила изборите на 6 октомври, ще има 15 министерства и двама вицепремиери.

Министрите от „Самоопределение“са: Албулена Хаджиу на правосъдието, Глаук Конюфца на външните работи, Бесник Бислими на финансите, Розета Хайдари на икономиката, Арбен Вития на здравеопазването и македонският албанец Блерим Река за евроинтеграцията, втори вицепремиер ще бъде Хаки Абази.

За първи вицепремиер е номиниран от Абдулах Хоти от Демократическата лига на Косово, а министри от същата партия ще бъдат Антон Чуни на отбраната, Агим Велиу на вътрешните работи, Люмир Абиджику на инфраструктура, Бесиан Мустафа на земеделието, Хикмете Байрами на образованието и Вльора Дурмоши на културата.

От представителите на „Сръбска листа“ за министър на общностите и завръщането Курти номинира Далибор Йевтич и за министър на регионалното развитие Иван Милоевич.

Емилия Реджепи, член на групата Г-6 на не-мажоритарните етнически групи, ще бъде номинирана за министър на административните и местното самоуправление.

Курти заяви, че ще управлява прозрачно, въз основа на волята на гражданите и заяви уважение към опозицията, от която очаква да бъде конструктивна и коректив на правителството.

След представянето на Курти в парламента започна дебат за предложението му за съставяне на ново правителство, като се изказаха много депутати от опозиционните партии.

Напускащият премиер на Косово Рамуш Харадинай няма да предаде властта на Албин Курти чрез официална церемония. Той каза, че може да направи това чрез телефонен разговор или че някой от заместниците му ще го направи, информира косовският телевизионен канал RTK Live

„Ще бъда извън страната, или ще помоля някой от вицепремиерите да предаде задължението си веднага след избора на министър-председател, или ще направя телефонно обаждане, за да му пожелая успех“, заяви Харадинай в неделя. Той добави, че няма да гласува за формирането на новото правителство в парламента в понеделник.