Кръстю Кръстев: Пари за културата ще има

Политика
21:13 - 25 Февруари 2024
1245
Кръстю Кръстев: Пари за културата ще има

За всички в сферата на културата ще има пари и това е най-важното. Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев по бТВ.

Той е доволен, че цялото правителство е било консенсусно да се увеличи бюджетът на Министерство на културата. На доста места заплатите в сферата на културата са повишени - между 20-30%, посочи Кръстев. "Това е началото на растежа на заплатите в сферата на културата", категоричен бе министърът.

Заплатите на служителите в Министерство на културата също ще бъдат увеличени. Отделени са 1 900 000 лв., които справедливо трябва да бъдат разпределени между работещите в МК. Ако този екип продължи работата в министерството, могат да се очакват и по-добри резултати, увери Кръстю Кръстев.

Той увери още, че след извършените проверки няма нарушения в Народния театър.

По отношение на паметниците на културата у нас и защо те тънат в разруха, Кръстю Кръстев заяви, че България има много паметници, но за запазването на всички паметници трябват много, много пари. България има много паметници на културата, които трябва да видят слънце - уникални са, повярвайте ми, категоричен бе културният министър.

За съдбата на демонтираните фигури на Паметника на Съветската армия, Кръстев обясни, че ще се намери място за паметника, който ще бъде реставриран и консервиран. "Бъдете спокойни, място ще се намери и то ще бъде удачно за самия паметник", увери министърът на културата.

За нивото на политическия диалог през изминалите дни в парламента, Кръстев отказа да коментира злободневните скандали в Народното събрание. "Този сценарий не ми допада, жалко е, че се случва. Изпитвам неудобство и се чудя защо, защото познавам много от хората, които използват обидните думи. Не мога да си позволя дали режисьорът е лош или просто нервите не издържат", коментира лаконично културният министър.

Кръстев не е усетил да има някаква промяна в правителството по повод предстоящата ротация на 6 март. Той не каза чий министър е - дали на ПП-ДБ или на ГЕРБ-СДС, като уточни, че има пристрастия, но не каза към коя политическа партия. Все още не са водени разговори дали да остане министър на културата и след ротацията.