Кремъл към Вашингтон: Оставете на мира името на Путин!

Русия
11:37 - 12 Септември 2024
1003
Кремъл към Вашингтон: Оставете на мира името на Путин!

Кремъл не хареса как името на руския президент Владимир Путин се споменаваше по време на дебата за президент на САЩ между демократа Камала Харис и републиканеца Доналд Тръмп във вторник вечерта.

В коментар в сряда сутринта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че името на Путин се използва като инструмент във вътрешната политическа борба на Съединените щати.

„Наистина не ни харесва и все още се надяваме, че ще оставят на мира името на нашия президент“, каза Песков.

По време на дебата вицепрезидентът Харис каза на бившия президент Тръмп, че Путин „ще те изяде за обяд“ и че руският лидер щеше „да седи в Киев точно сега“, ако Тръмп беше президент, на фона на продължаващата пълномащабна инвазия на Москва в Украйна.

Тръмп отговори, че Путин никога не би нахлул в Украйна, ако беше в Белия дом вместо президента Джо Байдън.

Песков каза, че Кремъл не е имал възможност да проследи дебата. „Но на сутринта, разбира се, видяхме новинарски репортажи с различни изявления, направени по време на този дебат“, каза той. (По-рано Кремъл каза, че Путин е проспал президентския дебат през юни, по време на който Тръмп победи Байдън.)

Миналата седмица Путин изрази саркастично предпочитанието на Кремъл Харис да спечели изборите през ноември. „Тя се смее толкова изразително и заразително“, каза той.