Кремъл не вярва на резултатите от референдума в Молдова

Актуални новини
13:55 - 21 Октомври 2024
1218
Кремъл не вярва на резултатите от референдума в Молдова

Изборите в Молдова не били свободни и резултатите показали "трудно обяснимо" увеличение на гласовете в полза на президента Мая Санду и Европейския съюз, твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Това, което виждаме, е механично трудно обясним темп на нарастване на гласовете в полза на Санду и в полза на онези участници в референдума, които са за европейска ориентация", твърди Песков. 

Всъщност гласовете от проевропейски гласуващата столица Кишинев и молдовската диастпора, която също е "за" ЕС бяха отчетени към края на броенето. Междувременно молдовските власти и международните наблюдатели аламрираха, че именно Русия се опитва да се меси във вота и да подмени свободния избор на молдовците.     

Крехко мнозинство от 50,32% гласува "за" за присъединяване към Европейския съюз (743 446 rp/r,dje.r)  на референдум в Молдова, а 49,68% бяха против (733 945), показват окончателните резултати (при 100% преброени бюлетини).

Президентът Мая Санду каза, че вотът в неделя е били помрачен от безпрецедентна външна намеса, визирайки усилията на Кремъл. Песков се оплака, че опозицията била лишена от възможност да води кампания и е била подложена на репресии от властите.

В ранните часове на понеделник Санду се обърна към молдовските граждани, заявявайки, че има "ясни доказателства", че престъпни групи, работещи заедно с "чужди сили, враждебни на нашите национални интереси", са се опитали да купят 300 000 гласа.

"Ако тя казва, че не е получила гласове заради определени престъпни групи, трябва да представи доказателства", каза Песков.