Кристалина: Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка

Новини
14:30 - 07 Ноември 2022
1569
Кристалина: Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева даде интервю пред „Блумбърг“. Тя ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, започнала в Египет.

„Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка. Все пак може да се окаже трудно тя да се сведе до целевите равнища около 2 на сто. Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, в следствие на осъзнаването, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи, казва още Георгиева, като е обяснила, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, това неизбежно ще тласне нагоре цените. Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. Борбата на централните банки с инфлацията и диверсификацията на доставките, процеси които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат“, допълва Георгиева.

Тя е предупреди, че ако не успеем в борбата си срещу инфлацията, то „тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена“.