Кризата застрашава 60 милиона работни места в ЕС

Две трети от тях са в малки и средни предприятия

Икономика
10:47 - 20 Април 2020
1663
Кризата застрашава 60 милиона работни места в ЕС

Около 59 милиона работни места в Европейския съюз са застрашени заради икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса. Прогнозата е на британското издание Financial Times, което се позовава на доклад на международната консултантска компания. 

Настоящата ситуация може да засегне повече от една четвърт от всички заети в частния сектор на ЕС. Най-големият удар според анализаторите ще понесат работещите в областта на ресторантьорството и хотелиерския сектор, където са концентрирани 74% от работните места в рисковата зона.

Почти две трети от тези работни места са разположени в малки и средни предприятия, които доста по-трудно могат да се адаптират към изискванията за работа от къщи и социално дистанциране.

Според „песимистичния сценарий“ безработицата в страните от ЕС, на фона на сериозните ограничения, свързани с борбата срещу разпространението на коронавируса, през лятото може да се удвои до 11,2% до следващата година и преди 2024 г. няма вероятност да се върне към нивата преди кризата.

Няколко държави от ЕС се подготвят да смекчат ограниченията от коронавируса, но според Себастиан Щерн от консултантската компания, „политиците нямат данни или опит да се справят с такава криза“.