Куркума – вълшебно средство за красива кожа

Бюти
13:49 - 21 Януари 2020
14441
Куркума – вълшебно средство за красива кожа

Куркума е съставката, която придава жълтия цвят на добре познатото за всички нас къри. Тя е ползвана от стотици години в Индия и като подправка, и като билка с много медицински приложения.

Компонентите, които я правят толкова лечебна всъщност са куркумоидите, най-важният от които е куркуминът. Куркуминът притежава мощни противовъзпалителни ефекти и е изключително силен антиоксидант.

Научно доказано е, че куркуминът намалява риска от сърдечен удар, деменция, диабет тип 2, остеопороза и също така спира размножаването на раковите клетки. Звучи като чудо за здраве и наистина е!

Това, което разбрахме съвсем наскоро е, че куркумата прави чудеса и за нашата кожа. Тя може да изглежда по-здрава, млада и сияйна ако използваме куркума в грижата си за нея. Ето защо!

Предпазва кожата от свободните радикали

Според нови изследвания, куркуминът предпазва кожата от ултравиолетовата радиация (UV лъчите) като по този начин я предпазва от появата на фини линии. В същото време куркуминът възстановява еластичността на епидермиса и намалява появата на черни точки. Тези резултати са видими след употреба на крем, в който е добавен екстракт от куркума.

Намалява риска от рак на кожата

Както вече споменахме, куркуминът намалява размножаването на раковите клетки. Според изследване, проведено през 2011г., куркуминът блокира развитието на туморни клетки, включително тези по повърхността на кожата, познати като „меланома“.

Намалява черните точки и акнето

Куркумата намалява себума – един от основните причинители на акнето. Затова е идеална добавка към маски и кремове за редуциране на появата на черни точки и пъпки.

Намалява хиперпигментацията

Куркуминът повлиява меланина, който е в основата на хиперпигментацията на кожата. Петната от хиперпигментация са резултат от струпване на твърде много меланин на едно място. Куркуминът блокира действието на протеините, които повишават продукцията на меланин, и в същото време я регулира, за да намалим петната и да се предпазим от появата на нови.

Забавя стареенето

Куркумата съдържа много антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждането на свободните радикали. Нанасянето на куркума на лицето, независимо дали сами сте направили маска за лице или ползвате крем с екстракт от куркума, ще забави стареенето на кожата ни, убеждават ни учените. Освен това, куркуминът ще заглади повърхността на кожата, ще я овлажни и подхрани отвътре, за да имаме сияйна, красива и млада кожа за по-дълго!