Квакери и будисти в Лондон зоват за мир в Близкия изток

Междурелигиозно мирно шествие цели намаляване на напрежението в Ивицата Газа

Новини
10:48 - 21 Януари 2024
1429
Квакери и будисти в Лондон зоват за мир в Близкия изток

Днес в Лондон е планирано провеждането на междурелигиозно мирно шествие, целящо намаляване на напрежението около войната между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа.

Шествието от площад Трафалгар до площада пред парламента и обратно е едно от поредицата събития, които ще се проведат през следващите няколко дни и седмици в знак на солидарност с всички хора, засегнати от конфликта в Израел и Палестина. Планирани са също събирания в Бирмингам и Оксфорд.

Събитията се координират от “Заедно за човечетвото“, което представлява коалиция от благотворителни организации, обществени организации и религиозни групи. Шествието на мира в Лондон се организира от квакерите във Великобритания и будистката общност Plum Village UK.

Съоснователят на "Заедно за човечеството" Брендън Кокс е цитиран от "Обзървър" да казва: "Това е шанс да се противопоставим на антисемитизма и антимюсюлманската омраза и да покажем на тези, които се стремят да ни разделят, че огромното мнозинство от хората в тази страна не правят разлика, когато става въпрос за състрадание".

Маген Инон, учител, живеещ в Лондон, чиито родители бяха убити от "Хамас" при атаката на 7 октомври, подкрепя събитията. "Призовавам всички, които вярват, че всички хора заслужават основни човешки права, да се съберем и ще бъдем в по-добра позиция да намерим решение на конфликта. Или и двете страни печелят, или всички губят", заяви Инон.