КЗК глобява руското такси "Максим" с 6 лв. на ден

Братушките твърдят, че не са превозвач, а онлайн платформа

Общество
15:00 - 02 Юни 2020
3066
КЗК глобява руското такси "Максим" с 6 лв. на ден

Продължават административните нелепици с нерегламентирания таксиметров превоз у нас от страна на "Такси Максим", известно като руския "Юбер".След като години наред руската компания работеше у нас безконтролно, от около година и половина Комисията за защита на конкуренцията се опитва да упражни правомощията си по казуса. Оказва се, че комисията не просто не може да спре дейността на дружеството вече цяла година, но не може да му наложи дори адекватна глоба.

"Максим" е глобено с имуществена санкция от едва 6 лв. на ден до прекратяване на нарушението, стана ясно от решение на КЗК, обявено на 1 юни. Компанията "Максим" е основана през 2003 г. и работи у нас от 2014 г. Тя се представя за онлайн платформа, а не за превозвач, тъй като няма лиценз за таксиметров превоз и според КЗК на практика работи в нарушение на законодателството и конкуренцията.

Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор. Така, част от шофьорите в "Максим" са регистрирани таксиметрови водачи и плащат данъци, но друга част са физически лица, които не се отчитат никъде, не отговарят на условията за таксиметрови водачи и ползват личните си автомобили. Принципът на работа на "Максим" е като на популярната услуга "Юбер", която у нас бе забранена от съда през 2015 г.