Лекарите в Гърция ще бойкотират системата за електронни рецепти

Акцията е в отговор на правителствения законопроект относно психиатричната помощ

Новини
09:37 - 26 Юли 2024
1169
Лекарите в Гърция ще бойкотират системата за електронни рецепти

Медицинската асоциация "Панхелен" обяви, че лекарите ще бойкотират системата за електронни рецепти от петък до понеделник, като изключения ще се правят само за спешни случаи и хора с увреждания, обобщи "Та Неа", цитирано от News.bg.

Бойкотът е в отговор на правителствения законопроект относно психиатричната помощ, който включва разпоредба, задължаваща лекарите в селските болници и здравните центрове, изпитващи недостиг на персонал, да полагат задължителни дежурства.

Лекарите, които откажат да се подчинят, ще бъдат подложени на строги санкции,

включително ограничения за използването на системата за онлайн рецепти.

Председателят на асоциацията, Атанасиос Екзадактилос, заяви, че лекарите призовават за оттегляне на тази разпоредба и търсят диалог с Министерството на здравеопазването. Екзадактилос отбеляза, че докато миналата година подобен въпрос е бил решен чрез сътрудничество, тази година министърът на здравеопазването, Адонис Георгиадис, се опитва да го реши чрез заплахи.

Той твърди, че законопроектът ще задълбочи недостига на персонал в системата на общественото здравеопазване,

като подчерта, че в момента има над 6 000 свободни позиции. Екзадактилос призна, че това е трудна ситуация и призова гражданите за разбиране.

Той също така спомена, че се очаква председателите на медицинските асоциации да се срещнат в Атина в понеделник, за да вземат решение за следващите си действия.