Лекарство за диабет възстановява увреждания от множествена склероза

Таблетки с метформин действат добре на нервите у засегнати пациенти

Здраве
13:55 - 08 Октомври 2019
9210
Лекарство за диабет възстановява увреждания от множествена склероза

Лекарството за диабет тип 2 - метформин може да възстанови увреждане на нервите, причинено от множествена склероза, показало изследване при лабораторни мишки за три месеца, съобщава „Дейли мейл“.

Учени от университета в Кеймбридж давали на гризачите лекарството за понижаване на кръвната захар метформин в продължение на три месеца. След това те отнели миелина от някои от нервите в мозъка на животните.

При МС имунната система атакува миелина, оставяйки нервите неспособни ефективно да изпращат и получават съобщения. Резултатите, описани като „ефектни“, показали, че увреденият миелин на мишките постигнал почти пълно възстановяване след 3- седмичен прием на метформин.

Смята се, че лекарството, приемано от милиони хора, борещи се с диабет тип 2, подмладява стволовите клетки, за да се развият в клетки, произвеждащи миелин. Резултатите били толкова впечатляващи, че учените планират да тестват метформина при страдащи от МС през следващата година.

Екипът, чиито открития били публикувани в списанието „Cell Stem Cell“, е „много оптимистичен“, че лекарството ще работи еднакво добре и при хората. Учените се надяват, че лекарството поне ще забави прогресирането на МС или дори ще предотврати по-нататъшното неврологично увреждане. Смята се, че МС засяга 100 000 души във Великобритания, като всеки ден се диагностицират нови 14 пациенти, сочат статистическите данни на „MS Society“. А в САЩ близо един милион души живеят със състоянието, според Националното общество за множествена склероза.

В сравнение с животните, които не са получавали метформин, лекуваните гризачи са имали почти пълно възстановяване на миелина си, съобщават учените. „Това е напълно недвусмислено и много ефектно“, казва авторът на проучването проф. Робин Франклин пред „The Guardian“.

Във втора част на експеримента някои от плъховете останали без храна в алтернативни дни в продължение на шест месеца, в резултат на което изпитали същия положителен ефект. Смята се, че както гладуването, така и метформинът подмладяват стволовите клетки в мозъка.

„Винаги е скок в тъмното, когато преминаваме от лабораторни експерименти към хора. Но данните са толкова силни и убедителни. Аз съм оптимист, че това ще работи “, казва проф. Франклин.

Учените смятат, че пациентите с рецидивираща ремитираща МС (RRMS), която е на път да стане вторична, ще имат най-голяма полза. RRMS съставлява около 85 на сто от новите диагнози на МС във Великобритания. При нея симптомите избухват за определен период от време и след това се облекчават.