Левски на 108!

Днес носителят на Купата на България празнува своя рожден ден

Спорт
00:01 - 24 Май 2022
2464
Левски на 108!

Футболен клуб Левски празнува днес своя 108-ми рожден ден. "Синият" клуб е основан на днешната дата през 1914 година от група млади гимназисти и е кръстен на българския революционер и национален герой Васил Левски. През цялото си съществуване досега Левски е единственият отбор, който никога не е изпадал от елитната дивизия.

Левски има спечелени общо 73 големи национални трофея (национален рекорд): 26 пъти шампион на страната, 27 национални купи (национален рекорд), три Суперкупи на България, единадесет пъти Първенство на София, три Купи на Съветската армия, една Купа на НРБ и четири пъти Купата Улпия Сердика.

Днес голяма част от ръководството, както и собственикът Наско Сираков, футболисти, ветерани и юноши ще поднесат цветя и венци на Могилката до 22-о училище в София.

"Левскари, днес отброяваме 108-ата годишнина от онзи паметен за всички ни момент, в който група ентусиасти поставят началото на нашата вековна любов – футболен клуб "Левски". Вече повече от век всички, свързани със "синята" идея споделяме радости и вълнения. Моменти на велика еуфория от успеха и рани от неуспеха.

Не забравяме нито миговете, в които сме били на върха, нито тези в които сме преживявали загуби. Спомняме си легендите, съхраняваме паметта и ще продължим да следваме примера на великите имена, които създадоха мита за величието на футболната игра.

Защото името ни задължава. Заповядайте на Могилката до 22-ро училище в София, за да почетем заедно основателите на клуба. 108 години "Левски" от София. 108 години любов. Вчера, днес и завинаги... Левски е вечен!", се казва в официалното съобщение на клуба.

Двама от четиримата чужденци от „Синята приказка“ – Игор Томашич и Седрик Бардон, потвърдиха участие в шоу мача срещу настоящия тим, с който ще бъде отбелязана 108-ата годишнина на „сините“.

Другите двама – Лусио Вагнер и Ричард Еромоигбе, са възпрепятствани и няма да могат да вземат участие в срещата.

По време на самия двубой, който започва в 19:00ч. на 24 май, са предвидени изненади за привържениците на Левски.