Лихвар взе 22 автомобила от свои длъжници

46-годишният Станимир С. е арестуван заедно със сина си за незаконната дейност

Общество
17:35 - 03 Юни 2020
529
Лихвар взе 22 автомобила от свои длъжници

Баща и син от разградското село Китанчево са задържани за 24 часа за извършвана от тях лихварска дейност.

В четвъртък Окръжната прокуратура в Разград ще повдигне две обвинения на бащата – 46-годишния Станимир С. – за лихварство и за пране на пари. Синът му – 30-годишният Танер Г., ще бъде обвинен като помагач на бащата. Досъдебното производство е образувано още през януари тази година. Престъпната им дейност се доказва и чрез специални разузнавателни средства.
 
Станимир разполагал със солидни средства. Закъсали негови съселяни често вземали пари в заем от него срещу лихва и материален залог. За да им „отпусне“ кредит, бащата изисквал до пълното му погасяване автомобилът с големия и малкия талон на длъжника да остане на съхранение при него.
 
Така днес пред дома му в селото Китанчево разследващите са иззели 22 автомобила, паркирани на поляната пред луксозната къща на бащата и сина.
 
11 от заложените коли са леки, а три – товарни. Отделно от тях Станимир и синът му Танер ползват други осем автомобила, сред които джип „Мерцедес“, „Ауди“ и др. Сред паркираните пред къщата на лихварите коли са намерени и автомобили с кюстендилска и пловдивска регистрация и с временна регистрация като внесени от чужбина.
 
При претърсването в къщата разследващите и служители на МВР в Разград са намерели и иззели и 500 грама златни бижута, лаптоп, левове и евро в брой на стойност около 20 000 лева, както и газов пистолет и няколко нотариални акта.
 
На името на бащата се водят по нотариални актове три къщи и около 8 декара земеделски земи. Съпругата на Станимир притежава апартамент. Обвиняемият получава субсидия за отглеждане на животни, с които обяснява луксозния си начин на живот и бит. Днес при претърсването обаче са установени едва 50 – 60 овце в двора му.
 
До момента няколко съселяни на задържаните засега за 24 часа баща и син са потвърдили, че двамата развиват лихварска дейност. При получени значителни неправомерни доходи от такава дейност, в каквото ще бъде обвинен бащата Станимир, наказанието е от 5 до 10 години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора на имуществото на дееца, ако бъде признат за виновен. Действията по разследването продължават, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.