Лихварят Ангел Ангелов печелил от бедни роми

Мъжът взимал пари от длъжниците си чрез заплахи

Крими
17:05 - 13 Декември 2019
4371
Лихварят Ангел Ангелов печелил от бедни роми

Лихварят Ангел Ангелов, раздал кредити на над 100 души, застана пред съда в Пловдив. Близо 5 години той е въртял лихварската си дейност в Карловско. Той отпускал сумите на роми с нисък социален статус, като е обикалял близо 10 населени места - села около Карлово и Сопот. Това стана ясно по време на заседание в Окръжен съд - Пловдив, където Ангел се изправи пред магистратите. Прокуратурата е внесла молба за взимане на най-тежката мярка спрямо него - задържане под стража.

"Лихвата е била непосилна, около 40 процента. Около тази си дейност Ангелов е придобил множество недвижими имоти и коли. Той ги е взимал като залог, че заемите ще се върнат. Той е заплашвал клиентите си, за да връщат парите. Ангелов е безработен, но въпреки това има имоти, коли и други, които не съответстват на финансовия му статус", заяви пред съда прокурор Типова, цитира "Трафикнюз".

Тя каза още, че за така повдигнатите му обвинения законът предвижда затвор от 5 до 15 години, както и глоба до 20 хиляди лева. По думите й, Ангелов е придобил над 60 хиляди лева само от три лица, като сумата е предимно от лихви.

Прокурор Типова добави още, че има опасност Ангелов да повлияе на свидетелите, както и да извърши друго престъпление.

За по-лека мярка настоя защитата на Ангел Ангелов. Адвокат Шипкалиев заяви, че все още на е направен задълбочен анализ на доказателствата.

"В показанията на лицата има само твърдения. Няма договори за заем, нито запис на заповеди. Теза твърдения трябва да се докажат, за да се твърди, че има доказателства за обосновано предположение за авторство. Тези 86 хиляди лева не са от престъпни дейности. Той се занимава със земеделие, гледа рози. Част от парите са и на негови близки", каза защитникът.

Ангел не е криминално проявен и не е осъждан. На тези факти адвокат Шипкалиев стъпи, при искането на по-лека мярка спрямо клиента му.

"Чухме една фактология от прокуратурата, но не бе подкрепена от доказателства. Ангел е с постоянен адрес, има семейство. Надали ще се укрие или да не съдейства" , каза още юриста.

"Не знам какво да кажа. За пръв път съм в съда. Искам да си ида при семейството си", каза Ангелов пред магистратите.

Той добави, че в понеделник е взел 12 хиляди лева от розите, които гледа. "Изкараха ме мафиот, а аз работя като магаре", каза още той.

В показанията си, Ангелов е разказал пред полицията, че е натопен. Неговата фамилия и друг род от селото са били в постоянна вражда. Роднини са го натопили.

Съдът обаче не зачете думите на Ангел, магистратите го оставиха в ареста.