Лоши новини без край: Имунитетът от COVID-19 е нетраен?

Здраве
11:00 - 10 Април 2020
5199
Лоши новини без край: Имунитетът от COVID-19 е нетраен?

Лошите новини около новия коронавирус не спират. След спорадичните съобщения в последните месеци за тествани като положителни сочени за бивши пациенти с COVID-19, Южна Корея днес избухна с нова статистика. Според извадката на Центъра за контрол на заболяванията в Сеул 91 души, които са били напълно излекувани от коронавирусната инфекция отново са инфектирани с нея. 

Очаква се резултатите от изследванията за вирусния товар на всеки от констатираните случаи да бъдат готови след 2 седмици. Става въпрос за взет материал директно от белите им дробове или гърлото, а не за нозофарингеален PCR-тест.

Ще се проверява и дали резаразените имат антитела от коронавируса и дали при наличието им могат да продължат да заразяват околните. 

Според здравните власти в Корея най-вероятно вирусът все пак се е реактивирал в тялото на изследваните положителни, а те не са се заразили отново с него, но данните са неясни и към този момент дали от COVID-19 се изгражда траен имунитет. Не се изключва вирусът да остава латентен в определени клетки в тялото и да се активира отново в даден момент, за да атакува пак белите дробове.