Мадуро обвини македонски хакери за намеса в президентските избори

Политика
11:33 - 30 Юли 2024
1109
Мадуро обвини македонски хакери за намеса в президентските избори

Големи безредици избухнаха в столицата на Венецуела, ден след като президентът Николас Мадуро обяви, че е спечелил изборите. Няколко хиляди протестиращи се опитаха да се доближат до президентския дворец в столицата Каракас, а полицията и военните отговориха със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Държавният прокурор Тарек Сааб обяви, че

хакерска атака срещу избирателната система, е извършена от хакери в Северна Македония. Тя е нарушила процеса на преброяване на гласовете по време на президентските избори, които се проведоха този уикенд, и тяхното обявяване.

Властите твърдят, че атаката е свързано с адвоката и опозиционен активист Лестър Толедо. "Към силите за сигурност са се присъединили леви паравоенни формирования, които са влезли в сблъсъци с протестиращите и са блокирали много пътища около центъра на града", съобщи BBC.

Министърът на отбраната там Владимир Падрино Лопес написа в социалната мрежа "Х", че по време на безредиците във Венецуела са били ранени над 20 войници, някои от които с огнестрелни рани.

Главното летище в Каракас засега работи нормално. Протестите засегнаха и федералния щат Ла Гуайра, където демонстрантите събориха и изгориха статуя на бившия президент Уго Чавес на централния площад.

Опозицията оспори резултатите от изборите и заяви, че Едмундо Гонсалес е спечелил убедително със 73% от гласовете.

Проучванията на общественото мнение преди изборите показаха ясна победа за Гонзалес, който беше подкрепен от почти всички опозиционни партии в опит да свали Мадуро след 11 години на власт. Много опозиционни лидери са намерили убежище в аржентинското посолство, страхувайки се от арест.

Мадуро подчерта, че опозицията няма да успее да създаде политическа криза във Венецуела."Това са хората, които ще управляват Венецуела? Те искат да дойдат на власт и да заемат поста? Да започне гражданска война? Насилията и фашизмът няма да отминат", каза президентът Мадуро.

Правителството на Венецуела обяви, че изтегля дипломати от редица страни от Латинска Америка, които не признават резултатите от президентските избори, и в същото време поиска тези държави незабавно да изтеглят представителите си от Венецуела. Първа реагира Перу, която даде три дни на венецуелските дипломати да напуснат страната.

Венецуела също временно ще спре търговските полети с Панама и Доминиканската република в отговор на предполагаемата им намеса в делата на страната, пише БГНЕС.