Майката на Мими : Лечението на детето не беше закъсняло

Лекарите направиха всико възможно, увери Надя Мирчева

Новини
09:41 - 27 Юни 2019
2101
Майката на Мими: Лечението на детето не беше закъсняло

„Не е имало закъснение относно лечението на детето", заяви пред Нова в Здравей, България" майката на починалата в ИСУЛ преди няколко дни Мими.  6-годишното дете бе надвито от левкемията и не успя да оцелее въпреки, че цяла България събираше пари за лечението му в чужбина. Надя Мирчева увери, че лекарите са направили всичко възможно за детето.

Майката на Мими е получила писмо, в което се напомня, че трябва да плати сметката за лечението й.  „Дължа ги от дарителската сметка”, обясни тя.

Надя бе категорична, че е нужна сериозна промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да могат да бъдат до тях в болницата.

„По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно”, обясни Теодора Арменкова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започна преди няколко дни проверка по случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията. Това става ясно от официално становище на НЗОК. Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се лекуваше болното дете, е причината родителите да получат фактура за близо 14 хил. лева за медикаментите на дъщеря си. От НЗОК подчертават, че, въпреки забавянето, касата е одобрила заплащането на медикаментите в срок. Преди няколко дни стана ясно, че майката Надя е получила фактура за противотуморни лекарства, които би трябвало да се поемат от НЗОК.