Малкият принц проговори с гласа на Димо от P.I.F. в нова аудио приказка

Концертът „Оставам тук“ събира рок групата с Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Никеца на 8 април в София

Култура
09:00 - 01 Април 2023
5114
Малкият принц проговори с гласа на Димо от P.I.F. в нова аудио приказка

Любимият на поколения герой Малкият принц от едноименната книга на Екзюпери проговори с гласа на Димо Стоянов от P.I.F. За съжаление музикантът вече не е сред нас, но гласът му звучи в аудио приказката "Малкият принц", създадена от неговата съпруга актрисата Любомира Пиперова, от рок групата, от режисьора Мария Банова и с участието на актьорите Юлия Коларова и Неделчо Неделчев, с чиито гласове оживяват и другите герои от знаменитата книга.

Аудио приказката е създадена по кукления спектакъл "Малкият принц" на Театър „Карлсон“ под режисурата на Мария Банова. Димо, който завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ, е автор на музиката към това представление, което се ражда, докато той е жив. След като талантливият музикант отлетя от този свят неговите близки, колеги и приятели решават да създадат и аудио приказка, в която участва и самият той.

"Малкият принц" е било любимо произведение и на мен, и на Димо много дълги години. То трябва да се чете през годините, за да може човек да открива различни неща в него. Книгата е изключително многопластова. В този случай тя е адаптирана и за малки деца - малко по-простичко са представени неща, които смятаме, че са важни", сподели пред Lupa.bg съпругата на Димо - актрисата и режисьор Любомира Пиперова по повод аудио приказката, която вече е факт.

"Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите", казва Малкият принц

"Решихме, че в този дигитален свят, в който винаги има някакво видео съдържание, би било хубаво да се върнем към онова време, в което можеш да слушаш нещо, което е аудио, и въображението ти да работи - да не си лепнат за екрана и да гледаш онова, което вече някой е направил. Постарахме се да обогатим аудио приказката с всякакви видове музикални елементи, шумове, звуци, с цялостно музикално оформление, а Димо е разказвачът на едно прекрасно нещо", каза Любомира.

„Малкият принц“ се състои от девет не много дълги приказки, които децата може да слушат вкъщи или пък на път към училище или детската градина. "Малкият принц“ е една вечна философска приказка, към която нито малки, нито големи могат да останат безучастни. Тя вълнува и докосва сърцето. Това е история за изкуството да живееш като обичаш и като се сприятеляваш. И както казва Малкият принц: "Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите." Музиката към аудио приказката, създадена специално от група P.I.F., допълва магията на въображението.

Барабанистът Мартин Профиров, Димо Стоянов, басистът Христо Михалков и китаристът Иван Велков

"Като майка на две деца ми прави впечатление, че напоследък аудио приказките, които може да бъдат чути в Youtube са записани много постно. Има един, максимум двама актьори, които четат на някакъв музикален фон. На децата им става скучно, особено когато се чете с по-равен тон и много-много не им се задържа вниманието. Затова се поразрових какви музикални елементи и шумове може да добавим, така че на децата наистина да им е интересно да го слушат. Смятам, че се получи добре.

Пускали сме "Малкият принц" тестово на различни деца, харесва им, направено е така, че различните истории може да се слушат поотделно, не е нужно да се слуша цялата от начало до край", коментира още съпругата на Димо Стоянов.

Димо заедно със своята съпруга Люба. Днес тя продължава мечтите на музиканта

Аудио приказката, подходяща за малки и големи, може да бъде слушана в музикалните платформи, както и да бъде закупена на диск, който се предлага онлайн, по време на концертите на P.I.F. и на театралното представление "Малкият принц". 

През пролетта и лятото детската постановка ще бъде играна на различни места в София. Родителите може да следят кога и къде ще бъде представен спектакълът на страниците на Куклен театър "Арт Ленд" в социалните мрежи. "Смятам, че успяхме да сътворим едно достойно музикално и аудио представление с всички тези хора и много се надявам то да хареса на децата и възрастните", сподели още Любомира Пиперова.

P.I.F. често канят приятеля, певеца и китарист Владимир Михайлов на своите концерти

Междувременно група P.I.F. продължава поредицата от концерти под надслов „Оставам тук“.

Концертът на 8 април в София в Pirotska 5 Event Center събира рок групата с Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Николай Воденичаров-Никеца. Момчетата от бандата - Иван Велков, Мартин Профиров и Христо Михалков заедно с гост вокалистите ще изпълнят, както някои от най-любимите парчета, така и песни, които отдавна не са били свирени или изобщо не са били част от репертoара на групата.

За мултимедията, която ще допълни магията на вечерта, ще се погрижи Поли Герасимова. Талантливите и обичани музиканти заедно с феновете на P.I.F. отново ще се отправят на едно емоционално музикално пътешествие, което едновременно усмихва и разплаква.

Началото на концерта е в 21.30 часа, а за най-нетърпеливите вратите се отварят в 20 часа. Никеца и Владимир Михайлов ще се присъединят към приятелите си на сцената на клуба направо от сцената на НДК, където малко преди това ще се превъплътят в ролите на Исус и Юда, за да пресъздадат последните дни на Спасителя в рок операта "Исус Христос суперзвезда".

И Ерсин Мустафов от Jeremy? е гост-вокалист на P.I.F. 


Китаристът и съосновател на групата Иван Велков и барабанистът Мартин Профиров споделиха преди време пред Lupa.bg, че са приели като мисия да продължат "Приказката P.I.F." именно с приятели на бандата.

"Ако спрем музиката, която Димо създаваше, тя лека-полека ще бъде забравена. А сега по този начин тези песни са живи. Хората идват на концертите ни, плачем заедно, смеем се заедно.

Емоциите са смесени. Но като цяло творчеството на Димо остава и всички го чуват и идват да го слушат. За мен това е най-правилното на този етап", каза Мартин Профиров.

"През последните две години видяхме, че и публиката, и приятелите ни подкрепят да продължим да свирим. Затова решихме да направим поредица от концерти, които пак да са тематични и ги нарекохме „Оставам тук“. Така показваме, че искаме да продължим, искаме P.I.F. да прави това, което сме правили и досега с Димо и искаме песните ни да продължат да звучат и да се пеят", подкрепи думите му и Иван Велков.

Никеца също пее и свири на китара по време на концертите на P.I.F.


"Присъствието на Димо обединява всички, без да се познаваме ставаме едно, публиката на концерт не се познава, но тази енергия, която ни остави Димо, ни обединява всички и все едно всички сме познати. И това е най-якото – всички да сме добри", сподели още съоснователят на групата.

И Иван, и Мартин благодарят на прекрасните приятели музиканти, които ги подкрепят и са заедно с тях на сцената като гост-вокалисти.

"Всеки един от тези музиканти е наш приятел и всеки дава от себе си и няма борба някой да притежава нещо. Всеки пее песните на P.I.F. по начина, по който той си представя и ги възприема. И това е ценното. Всеки дава от себе си и тази допълнителна енергия се усеща и на нас ни е изключително приятно", щастлив е барабанистът на популярната група.

„Оставам тук“ е надсловът на новата поредица от концерти, а посланието сякаш идва от продължението на едноименната песен - „Бъди до мен“

"Публиката наистина е много важна, защото всички сме свързани. Ние предаваме някакви сигнали на хората, те на нас и всичко е едно въртене на тази енергия. Но това е и отговорна задача, защото ние като предадем тази енергия, тя трябва да е добра, да е чиста, за да може да се завърти и да се случат нещата. Защото ако предаваш нечисти неща не е окей.

Смятам, че с Димо и с момчетата от групата сме успели да излъчваме добра енергия, защото го виждам в хората и те самите го казват. И много сме благодарни за това нещо. Все едно сме си изпълнили задачата", заключи Иван Велков.

"Оставам тук“ е силната заявка на P.I.F., че те продължават напред със силния заряд, който поставиха с Димо и ясен поглед в бъдещето. "Ще пеем, ще се вълнуваме и ще споделяме емоции", споделят момчетата от групата и отправят покана за концерта на 8 април в София.

Музикалното пътешествие ще започне в последните часове на Лазаровден и ще завърши в ранните часове на Цветница, така че този концерт ще има и особен празничен заряд и всеки е добре дошъл да празнува с P.I.F. и приятели и двата светли празника седмица преди Великден.


Очаквайте в близките дни интервю с Любомира Пиперова за проектите, свързани с Димо и P.I.F. и за това как продължава за нея и децата "приказката", след като музикантът отлетя от тази земя.