Мангъров, какво стана с разследването за 7-месечния Алекс, който почина в ръцете ти?

Общество
18:10 - 29 Септември 2020
5592
Мангъров, какво стана с разследването за 7-месечния Алекс, който почина в ръцете ти?

На доц. Атанас Мангъров му е широко около врата да коментира "политическата манипулация" коронавирус, след като разследването за смъртта на 7-месечното бебе Александър в отделението му беше прекратено по давност. Lupa.bg връща лентата 8 години назад, когато трагедията с невръстния пациент на Инфекциозна болница, на когото бяха отказани антибиотици, потресе България.

На 20 февруари 2012 г. момченце на име Александър, на 7 месеца, получи гърчове и почина в в общежитие в Студентски град, където живеят родителите му. Оказва се, че само ден преди трагичната развръзка, детето е било изписано от Инфекциозна болница, където е било лекувано. По случая беше заведено дознание, което обаче се замота покрай токсикологичните експертизи и беше прекратено. В дъното на всичко обаче изплува името на големия специалист и конспиратор Атанас Мангъров.

Детето е било на лечение в Първо детско отделение на Инфекциозна болница със завеждащ въпросния доцент. Татяна Червенякова, тогава директор на болницата, поиска писмени обяснения от д-р Мангъров. Според инфекциониста малкият Александър е починал повече от 24 часа след изписването и си е тръгнал от лечебното заведение без температура, следователно болницата не носи отговорност за случая.

"Аз приех детето на 12-ти февруари, защото прецених, че е за болница", разказва д-р Мангъров. По думите му момченцето е било доведено с висока температура и разстройство с кръв и слуз, което говорело за чревна бактериална инфекция. Половин час по-късно майката си тръгнала по собствено желание, като обяснила, че бабата на детето е медицинска сестра и ще се справят вкъщи.

На следващия ден, 13-ти февруари, обаче детето отново било доведено в болницата, защото състоянието му се влошило.

Салмонелозата е животозастрашаваща, особено при кърмачета (Снимката е илюстративна)

След 7 дни в болницата детето вече нямало температура, имало подобрение и в броя на изхожданията, твърди Мангъров. Според него бебето е било на специална диета и на системи, за да не бъде допуснато обезводняване.

На 19-ти майката настояла да бъде изписана с детето, което вече било по-добре и дежурният лекар ги пуснал. Майката, която е студентка, не се е подписала под документ, че си тръгва по собствено желание. Медикът предупредил да се обадят на другия ден и да кажат какво е състоянието на бебето.В понеделник, 20 февруари, майката се обадила по телефона и заявила, че няма да се върне в болницата и оттам я изписали вече официално - забележете - по телефона! Или поне такива са твърденията на Мангъров.

Доцентът признава, че на детето не са давани антибиотици, въпреки желанието на родителите, защото "в този случай не се налагали".

Изписване във фаталната неделя всъщност не е имало, просто майката и детето са си тръгнали. Според Мангъров малкият Александър е бил изписан допълнително в понеделник след обаждане на майката по телефона, че няма да се върнат в болницата, което е абсолютен правен абсурд.

Детето най-вероятно е имало салмонела, макар че и трите взети проби в лечебното заведение за салмонела, е. коли и дизентерия били отрицателни, за ротавируси също. Антибиотици обаче не са били давани на Александър по преценка на Мангъров, според когото не се налагало, макар че е всеизвестно, че такива се изписват задължително, когато става въпрос за бактериална инфекция.