Медик пред Lupa.bg: За 3 месеца с 12 000 са се увеличили смъртните случаи

Здраве
22:01 - 15 Януари 2021
4817
Медик пред Lupa.bg: За 3 месеца с 12 000 са се увеличили смъртните случаи

През последните 3 месеца починалите са се увеличили с 12 000 спрямо миналата година. Починали са не само хора с коронавирус, но и такива, които не са отишли навреме на преглед. Пролетта изплашиха хората и те отказаха да ходят на лекар. Това заяви пред Lupa.bg бившият подуправител на Здравната каса д-р Димитър Петров.

През октомври, ноември и декември миналата година на седмица са умирали 1200-1300 души. По време на първата вълна на коронавируса 3 000 онкоболни бяха диагностицирани на месец, допълни медикът.  

По думите му лечението на коронавируса трябва да става изцяло от бюджета. „Става въпрос не само за клинични пътеки и лечение в лечебни заведения, а за всякакви изследвания, последващи ваксинации и не на последно място амбулаторното лечение, което всъщност никой не финансира и хората, които се лекуват вкъщи си плащат сами лекарствата.
Финансирането по Клинични пътеки създаде проблеми, защото болниците не отговаряха на изискванията за сключване на договор по КП, които са залегнали в Националния рамков договор. Точно това решение доведе до хаоса, който стана особено видим в началото и пика на втората вълна. Ако финансирането ставаше през бюджета, държавата, с актове на министъра, в условия на извънредна епидемична обстановка, можеше да определи болници или структури за лечение на COVID -19 при различни изисквания и критерии от тези, които са заложени в медицинските стандарти“, обясни бившият подуправител на НЗОК.

Той призова сега да се започне масовото ваксиниране на хората срещу коронавирус, а не през юли. „Аз лично се ваксинирах. Ако има страничен ефект, той ще се усети след години. Никой не може да каже какъв ще е. Потенциалните рискове при поставянето на ваксината са много по-малки, отколкото да се заразиш с коронавирус. Трябва за няколко месеца да приключи имунизацията. Няма полза да продължава до декември“, каза още медикът.