Медсестра Мая Илиева пред Lupa.bg: Превръщат ни в убийци! Кирил Петков, спри това!

Здраве
21:45 - 28 Февруари 2022
12329
Медсестра Мая Илиева пред Lupa.bg: Превръщат ни в убийци! Кирил Петков, спри това!

За две години медсестрите са намалели с 4 000. Част от тях загубиха живота си по време на пандемията, други напуснаха системата, трети пък се преквалифицираха в учителки. Имам колеги, които напуснаха държавата, за да работят и живеят нормално. Това обяви пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти, която утре организира протест на медицинските специалисти пред Министерство на здравеопазването, в 11. 30 ч.

„Две години моите колеги не почиваха, парите си ги изкарваха на база стотици часове извънреден труд, тъй като няма кой да работи. Качество за обслужване на пациентите няма, защото няма кадри в системата. ЕК ни порица за това и категорично заяви, че липсата на сестри води до липса на здравеопазване. Това, което се случва в нашите болници – хората да умират пред тях и в тях, е заради това, че през всичките години никой не обърна внимание на нашите проблеми. Ние сме под критичния минимум.

От 19 000 медицински сестри 10 000 работят в лечебните заведения, което на 400 болници излиза, че се падат по 25 сестри. Останалите работят в детски градини и училища, ясли, кабинети и социални домове. Затова считаме, че се прави умишлено, тъй като, ако се повишат заплатите ние няма да работим на 2 или 3 места. Това обаче ще доведе до закриване на болници, което не се харесва на управляващите. За това за четвърта година излизаме на протест пред Министерството на здравеопазването. Той ще е мълчалив, защото ние сме казали нашите искания на всички институции“, обясни Мая Илиева.

„Основното ни трудово възнаграждение трябва да бъде равно на две минимални работни заплати и да не е обвързано с броя пациенти, а с качеството на лечение. Професията ни искаме да бъде "защитена" заради липсата на кадри в системата, и държавата да ни гарантира този минимум за професията. Искаме промяна в заплащането на нощния труд, като процент от минималната работна заплата. Нека да се поемат конкретни ангажименти със срокове. Изпратили сме официално писмо не само до здравния министър, но и до премиера, който обеща да разговаря с всеки един протестиращ и синдикат, който не е национално представен. Да видим дали утре ще ни приеме“, каза Мая Илиева и допълни: „Ако и сега поредният министър и поредното правителството не предприемат стъпки към решаването на нашите проблеми, започваме подготовка за голяма, ефективна стачка в системата. Независимо колко време, ще ни отнеме, ще я направим в един ден и час, когато никой няма да очаква. За съжаление потърпевши ще бъдат пациентите“.