Медведев заплаши : Ще използваме ядрено оръжие , когато ни се изчерпа търпението

Актуални новини
13:16 - 14 Септември 2024
1561
Медведев заплаши: Ще използваме ядрено оръжие, когато ни се изчерпа търпението

Русия не използва ядрени оръжия в отговор на нападенията на противника, защото разбира опасността и необратимостта на подобен конфликт, и засега проявява търпение, но то може да се изчерпи, предупреди заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в  "Телеграм", предават Ройтерс и ТАСС.

"Какво мислят западните шефове и техният заиграващ се с война политически естаблишмънт за реакцията на нашата страна на вероятните ракетни удари "дълбоко в територията“? Ето какво: руснаците много говорят за отговор с оръжия за масово унищожение, но не правят нищо. Това са само "вербални интервенции“. Руснаците няма да преминат границата. Те просто заплашват. Ядреният конфликт е безполезен за тях, те имат какво да губят, включително подкрепата на глобалния Юг. И изобщо, кому е нужен апокалипсис? Е, и други неща в същия дух“, описва ситуацията Медведев.

Той подчертава, че наистина никой не се нуждае от ядрен конфликт: това е "много лоша история с най-тежък изход“. 

"Ето защо досега не е взето решение за използване на ядрени оръжия (нестратегически или още повече стратегически)“, отбеляза той. "Русия проявява търпение. В крайна сметка е очевидно, че ядреният отговор е изключително трудно решение с необратими последици. Помпозните англосаксонски недоносчета обаче не искат да признаят едно: всяко търпение свършва“, отбелязва Медведев. 

Бившият президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия може да унищожи украинската столица Киев с неядрени оръжия в отговор на използването на западни ракети с далечен обсег от страна на Украйна. Макар и Москва да има основания да използва ядрени оръжия, тъй като Украйна навлезе в Курска област,  вместо това Русия може да използва някои от новите си оръжия, за да превърне Киев в "гигантско разтопено петно“.

Вербалните сигнали на Русия към Запада за опасността от ескалация нямат ефект, което означава, че е необходимо "да се промени характерът на сигнализирането“, заяви пред ТАСС руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Той допълни, че Москва знае, че Западът е взел решение дали да позволи на Украйна да атакува Русия с ракети с далечен обсег на действие и е информирал Киев, но не уточни какво е решението.