Мегабанката „Ситигруп“ уволни 300 висши мениджъри

Реорганизацията е с цел да се намалят разходите и да се повиши цената на акциите

Новини
13:05 - 21 Ноември 2023
2473
Мегабанката „Ситигруп“ уволни 300 висши мениджъри

Citigroup уволни над 300 висши мениджъри в началото на седмицата. Съкращенията засягат приблизително 10% от служителите на американската банка Citi от това ниво, според източници на Bloomberg.

Американската банка извършва голямо преструктуриране, което беше обявено от Джейн Фрейзър през септември. В основата му се предвижда банката да премахва своята структура от две подразделения и да я замени с пет звена, чиито ръководители се отчитат директно пред Фрейзър.

"Действията, които предприемаме, за да реорганизираме компанията, включват някои трудни, последователни решения, но вярваме, че те са правилните стъпки за привеждане в съответствие на нашата структура с нашата стратегия", се коментира в изявление на фирмата в понеделник, което не разкрива броя от съкращенията, които инициира.

"Това не са решения, които са взети с лека ръка", заяви Фрейзър още през септември.

"Ще се сбогуваме с някои много талантливи и трудолюбиви колеги, които са с важен принос за компанията."

Преструктурирането на базираната в Ню Йорк мултинационална банка (третата най-голяма банка в САЩ - б.р.) е насочено към освобождаване на регионални мениджъри, ръководители и служители с припокриващи се отговорности.

Глобалният брой на персонала на Citi 240 000,

според информация, публикувана миналия месец. Според съобшения Citi е наела Boston Consulting Group, за да ѝ помогне да изпълни своя план за намаляване на работната сила, писа CNBC този месец.

След като зае мястото на Майк Корбат през 2021 г., Фрейзър беше натоварена със задачата да овладее разходите и да повиши цената на акциите. Преструктурирането е именно с такава цел.