Менда Стоянова атакува Васил Божков

Общество
19:00 - 16 Юни 2020
7071
Менда Стоянова атакува Васил Божков

Менда Стоянова най-сетне взе отношения във войната между правителството и Васил Божков.

"Адвокатите на Васил Божков явно са го съветвали да чете текстовете в закона за хазарта превратно, което доведе до 700 милиона по-малко внесени данъци през всичките тези години.

В текста ясно и точно са изброени видовете хазартни игри, включително и най-разпространената моментна лотария, които се облагат с 15% данък върху залозите. Във втората част на същото изречение е казано, че за хазартни игри, за които се получават такси и комисиони - 20 процента върху разликата между залози и печалби. Не може да тълкуваш втората част на изречението за игри, които изрично са изброени и за тях се плащат 15% върху залога. Тепърва предстои произнасяне на съда, но подобни текстове имаме и в други закони".

Това обясни председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред "Марица".

"Моето участие в подготовката на Закона за хазарта е много малко и в никакъв случай не е в полза на г-н Божков, въпреки че той се опита да ме въвлече в неговите инсинуации. Текстовете на този член 30 от Закона за хазарта са приети още през 2013 г. във варианта, писан от правителството на Орешарски. След това приехме корекция, внесена от колегите от БСП, но в тази корекция те бяха изпуснали лотариите, бинго и кену и през цялата 2014 г. те са били освободени от данъци.

През ноември 2014 г. като председател на бюджетната комисия направих предложение за добавяне в закона на лотариите, бинго и кену и всички останали хазартни игри, за които изрично е записано, че се облагат с 15 процента върху залозите. Всеки човек, който чете закона, не може по никакъв начин да ме обвини в лобизъм.

Разковничето, на което г-н Божков и неговите клакьори от БСП разчитат, е, че обикновеният българин няма да чете законите, но ще чете „сензационните“ разкрития и лесно ще се хваща на манипулации. А и българинът обича да казва: „Е, не може там да няма далавера“, каза още Менда Стоянова.

"Няма как шаржове и клипчета без никакви доказателства да доведат до политическа криза. Според мен г-н Божков цели друго - от една страна, да дестабилизира държавата, а освен това да покаже на властите в Дубай, че той е един политически изгнаник, за да не го екстрадират в България", допълни тя. И не отрече, че познава Божков:

"Познавам го, както и всеки голям бизнесмен у нас. От 2009 г. работя на висока позиция в парламента и съм се срещала със стотици бизнесмени по тяхно искане. На тези срещи те винаги са искали едно - промяна на един или друг закон в полза на техния бизнес. Не ме разбирайте криво - това е нормален диалог между законодателната власт и бизнеса, част от тези искания са разумни и ние ги приемаме, други не можем да приемем, защото биха навредили на държавата или не биха били равнопоставени с останалите субекти в бизнеса.Този диалог не съм спирала през всичките тези години и не смятам, че е редно да се отказваме от разговори с представители на бизнеса".