Мерите ли си кръвното правилно?

Не си дръжте ръката в скута, подпрете я на масата

Здраве
19:31 - 08 Октомври 2024
13353
Мерите ли си кръвното правилно?

При меренето на кръвното налягане хората може да поставят ръката си неправилно и това да води до некоректни данни, сочи ново проучване, цитирано от ЮПИ. Изследването е направено от учени от университета „Джон Хопкинс“.

„Пациентите трябва да бъдат внимателни, както когато сами си мерят кръвното в домашни условия, така и когато медици го правят“, каза водещият автор на проучването д-р Тами Брейди, заместник-председател по клиничните изследвания в катедрата по педиатрия в Медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“.

В новото проучване са разгледани ефектите от три положения на ръката по време на измерване на кръвното налягане - подпряна на бюро, сложена в скута и висяща настрани.

Проучването установява, че положената ръка в скута, както и отпусната настрани завишава систоличното кръвно налягане.

Според учените маншетът за измерване на кръвното налягане трябва да се постави на нивото на сърцето на ръката, подпряна на бюро или маса.

Освен това изследователите установяват, че лекарите често измерват кръвното налягане, докато пациентите са седнали с малка или никаква опора за ръцете.

За целите на проучването са изследвани 133 души, които са на възраст от 18 до 80 години. Участниците са разпределени на случаен принцип в шест групи, всяка от които се различава по реда на трите позиции на ръцете в седнало положение. На тях им е измерено кръвното три пъти в трите седящи позиции. Между всяка серия те се разхождат в продължение на две минути и почиват пет минути. 

Изследователите установяват, че измерванията, получени с ръка в скута или висяща настрани, са значително по-високи от тези, получени с ръка, подпряна на бюро, както се препоръчва.

Резултатите са публикувани в изданието JAMA Internal Medicine, пише БТА.