Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия

Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия стана премиер

Свят
15:10 - 06 Февруари 2020
2010
Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че изборът на премиер на провинция в Източна Германия с помощта на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е "непростим" и трябва да бъде отменен, съобщават германските медии.

Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия стана премиер на провинция Тюрингия, след като "Алтернатива за Германия" изненадващо гласува за него в местния Бундестаг.

Ситуацията се определя като политическо земетресение, тъй като умерените политически партии винаги са отказвали да влизат в колаборации с "Алтернатива за Германия".

"Алтернатива за Германия" има широка подкрепа сред електората в Тюрингия.

Но изборите в провинцията през октомври бяха спечелени от крайнолявата "Левица", чийто лидер Бодо Рамелов беше свален при гласуване вчера.

Говорейки по време на посещението си в Южна Африка, Меркел настоя, че изборът в Тюрингия трябва да бъде отменен, което означава, че изборите в провинцията ще трябва да бъдат проведени повторно.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер се отправи днес към Ерфурт (столицата на Тюрингия) за спешни разговори с Кемерих, който е под силен натиск да се откаже. Досега той отказваше да се оттегли.

Някои сравниха изненадващия ход на "Алтернатива за Германия" с идването на нацистите на власт, а след избора на Кемерих имаше протести в няколко германски града, включително в Берлин и Мюнхен.

През 1930 г. нацистите влязоха в правителството на Тюрингия - първият голям пробив на партията във Ваймарската република, като кулминацията беше назначаването на Адолф Хитлер за канцлер през 1933 г.

Във вчерашното гласуване Кемерих победи Рамелов с 45 гласа "за" срещу 44 гласа "против". Освен подкрепата от "Алтернатива за Германия" Кемерих също така получи гласове от местни депутати в своята собствена Свободна демократическа партия и от Християндемократическия съюз на Меркел.

Подразделението на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия е ръководено от Бьорн Хьоке, една от най-противоречивите фигури на крайнодясната партия.

Той предизвика възмущение, когато осъди решението за поставяне на мемориала на Холокоста в центъра на Берлин, определяйки го като "мемориал на срама".

Критици на избирането на Кемерих бяха ужасени, че двете дясноцентристки партии очевидно са колаборирали с партия, която има крайни възгледи за имиграцията, свободата на словото и на медиите.

Партията му едва успя да влезе в местния парламент в Ерфурт със само 5 процента от гласовете през октомври 2019 г.