Меркел предвижда тежки преговори за бюджета на ЕС

Брюксел иска да се отделят повече средства за нови приоритети като борбата с климатичните промени

Свят
16:19 - 19 Февруари 2020
1828
Меркел предвижда тежки преговори за бюджета на ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за следващите 7 г. ще бъдат "много тежки и трудни" на извънредната среща на върха в четвъртък, информира АФП.

"Ние смятаме, че не е задоволително отговорено на нашите притеснения по много точки, следователно очаквам много тежки и трудни преговори", каза Меркел на пресконференция в Берлин с финландския премиер Сана Марин.

Германия и Финландия са към групата от основни северноевропейски членки на ЕС, които внасят повече в бюджета на ЕС от това, което получават, известни като "нетни донори". Тези държави настояват разходите да се ограничат до около 1% от БВП на Общността, докато Европейският парламент настоява за 1,3 на сто.

Брюксел иска да се отделят повече средства за нови приоритети като борбата с климатичните промени и други сфери, въпреки че Брекзит създаде дупка за милиарди във финансите на ЕС.

"Дори и да останем на същото ниво (на принос), а именно 1% от БВП, това ще означава, че Германия ще трябва да плаща още по 10 милиарда евро на година заради инфлацията и Брекзит", обясни Меркел.

Според нея, ако върхът поеме допълнителна тежест, ще трябва да се види дали е разпределена справедливо сред нетните донори.

Франция и други около 15 държави членки са твърдо за прекратяване на системата на отстъпки за пет държави - Германия, Дания, Холандия, Австрия и Швеция - която отслабна след изтеглянето на Великобритания.

Преди няколко дни "Пестеливата четворка" (Холандия, Австрия, Дания и Швеция) поиска да се намали бюджетът на ЕС.

По-малки пари означава, че ще се орежат евросредствата за държавите от Южна, Централна и Източна Европа.

20% от бюджета на ЕС идва от вноската на Германия, която се предвижда да се увеличи до 25% през следващите седем години.

Междувременно на същата пресконференция Меркел каза, че няма да се намесва в избора на нов лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), след като Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че се оттегля.

"Обявих, че няма да се намесвам по въпроса, който ще изведе ХДС към бъдещето или кой ще бъде кандидат за канцлер", увери лидерът на Германия.