Между 1 000 и 2 000 лв. е глобата за нелегална продажба на риба

Продавачите са длъжни да имат търговски сертификат

Икономика
17:05 - 04 Декември 2021
1526
Между 1 000 и 2 000 лв. е глобата за нелегална продажба на риба

Броени дни преди Никулден инспектори от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки в обектите за търговия с риба и рибни продукти, заведения за хранене, пазари и борси.

По време на проверките, експертите следят най-вече за това дали рибата е прясна, за наличие на документи за произход, спазване на условията за съхранение, етикетиране и други. Глобите за нарушителите, които продават нерегламентирано риба е между 1000 и 2000 лв., според вида на нарушението, което са заловени да извършват.

В масирани проверки в цялата област се включват и инспектори от ИАРА. Според д-р Николай Георгиев, началник на сектор „Рибарство и контрол“ във Варна, вече са проверени почти всички рибни борси, тържища, специализирани магазини за продажба на риба, големите вериги хранителни магазини и по-малки търговски обекти.

Инспекторите на ИАРА проверяват стриктно откъде идва рибата, която се предлага в търговските обекти и документите, които трябва да съпровождат стоката. „Продуктите трябва да бъдат придружени на първо място от търговски сертификат, в който е описано мястото, откъдето рибата е уловена. За доставки от промишлен риболов се изисква и ветеринарен сертификат, който е необходим на аквакултурни стопанства, които зареждат по-голямата част от хранителните магазини.

В тези случаи е задължителна ветеринарна проверка, преди рибата да бъде изпратена към търговската мрежа. Към тези документи е задължително да бъде прикачен и касов бон или фактура. Наред с това, инспекторите преценяват и дали предлаганата риба е прясна.

„При прясната риба, няма слуз по кожата. Хрилете трябва да са розово-червени, а очите - бистри и изпъкнали. Рибата трябва да е по-стегната, а костите да се отделят трудно от месото“, коментира шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова. Най-честите проблеми, с които проверяващите се cблъскват, са свързани с лица, които продават риба от багажници или щайги.

Тези т.нар. търговци обикновено го правят на по-малките пазари, за да избегнат проверки. Стоката им, в по-голямата част от случаите, е бракониерски улов, без каквито и да е документи. Затова специалистите апелират да не се купува от уличните търговци, за да не стимулират бракониерството. Освен това, тази риба може да бъде и опасна за здравето на хората или най-малко, ако е некачествена, да помрачи хубавия празник.