Милен Керемедчиев: Русия е мека към нас, не закри генералното консулство в Санкт Петербург

Москва иска след изборите да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, смята бившият зам.-външен министър

Политика
08:38 - 08 Август 2022
3520
Милен Керемедчиев: Русия е мека към нас, не закри генералното консулство в Санкт Петербург

Обикновено по дипломатически протокол гоненето на дипломати, след като вече са обявени едните за персона нон грата, става в рамките на няколко седмици. Руската страна се забави почти месец с реципрочната мярка, каза в "Денят започва" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Тази мярка освен това е доста мека и дори не е реципрочна, тъй като България не само че изгони 70 дипломати и служители, но и закрихме Генералното консулство на Руската федерация в Русе и намалихме като цяло броя на руските дипломати у нас, обясни той.

По думите ме Русия не е направила това.

"Гоненето на 14 български дипломати - 4 дипломата и 10 технически служители, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия. Това означава, че ние можем да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна. Т.е. няма толкова силна реципрочност", допълни Керемедчиев.

Очаквах по-сериозна мярка, например закриване на нашето Генерално консулство в Санкт Петербург, но това не се случи. Нашите дипломати, които са обявени за персона нон грата, са в Екатеринбург, а България беше обявила, че ще закрие Генералното си консулство там и те щяха да бъдат изтеглени у нас.

По думите му мярката е мека, но е трябвало да се случи и влиза в цялата стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори на България.

"За мен това е вмешателство във вътрешните работи на България, защото да се атакува правителство, което вече е в миналото и да се говори отново за дружбата между двете ни страни, показва, че Русия би искала в следващите избори да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, които да влязат в Народното събрание", отбеляза Керемедчиев.

Той е категоричен, че работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са комуникирали и контактували с руските дипломати и са им подавали информация и да им бъдат повдигнати обвинения.