Милиардери спасяват Бузлуджа - уникални факти

Култура
10:19 - 01 Октомври 2020
4428
Милиардери спасяват Бузлуджа - уникални факти

До три месеца ще бъде изцяло изготвен и представен план за спасяването и бъдещето използване на бузлуджанския монумент. Идеята е той да се самоиздържа, а средствата за ремонтите ще бъдат търсени от европейски програми, пише politika.bg.

На този етап туристите не се допускат във вътрешността, припомни старозагорският областен управител Гергана Микова. Тя смята, че съвсем скоро ще бъде обособено трасе за ВИП туристи - хора, които са готови да платят сериозна сума, за да надникнат в пространствата между разбитите прозорци и мозайките.

Това съобщи арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“. В изготвянето на плана ще вземе участие голям интернационален екип. Сред участниците личат имената на експерта от Базел проф. Уве Брукнер и икономиста Марио Ермерих от института при Европейската инвестиционна банка. Финансирането на това начинание е осигурено от фондацията на мултимилиардера Жан-Пол Гети, която досега е предоставила на два транша общо 245 000 долара.

С парите от втория транш бе осъществено почистването във вътрешността на стоманобетонния мастодонт от отпадъците. Направено е цялостно заснемане на мозайките в двата кръга на конгресната зала и е пред завършване процесът за стабилизиране и консервация на паната.

Финална права

Експерти по реставрацията и консервацията от 4 страни - България, Швейцария, Германия и Гърция, са на финалната права: стабилизирани са оцелелите тесери (над 2 млн. камъчета от естествен и изкуствен материал); сковани са дървените конструкции, които ще предпазват произведенията на изкуството от водата, изливаща се при всеки дъжд от процепите в покрива. До две седмици ще бъдат поставени ламарините и дишащият текстил върху паната, проектирани през 70-те години на миналия XX век от художниците Йоан Левиев и Христо Стефанов.

За съжаление 60-те хиляди долара не са стигнали за конструкциите върху мозаечните картини във външния кръг, сподели арх. Дора Иванова. Тя и екипът й до няколко дни ще обявят дарителска сметка, по която се надяват да съберат поне 64 000 лв. за покупка на чамови греди, ламарина и текстилни завеси. Петгодишна гаранция дават майсторите за своеобразните дървени „скафандри“, с поне година при новите условия ще бъде запазено разпадането на мозайките. От близо 1000-та квадратни метра мозайки 1/3 са безвъзвратно унищожени от вандали и метеорологични условия, 1/3 могат да бъдат възстановени в първоначалния си вид и още толкова са запазени.

Идеология

Не възнамеряваме да възстановяваме идеологически символи, но искаме да запазим за бъдещите поколения сградата, която си е архитектурен шедьовър, това го признават световните специалисти, коментира арх. Иванова и представя статистика. Според която седмично на върха на Бузлуджа се изкачват средно около 1000 туристи, за да видят с очите си един от седемте най-значими паметници в Европа, наследство от тоталитарния режим.

Сред дошлите във вторник на върха беше бургазлийката Диана, която съвсем наскоро от нашумелия холивудски филм „Механикът – възкресение“ на режисьора Денис Ганзел научила за Чинията и убедила приятеля си да се разходят до нея.

Микова не се наема да коментира кога от НИНКН при Министерството на културата ще се произнесат по искането Чинията да получи статут на паметник. От нейна страна като представител на държавата собственик пътят за събиране на документите бил извървян. Оказало се, че колекционер от Пловдив е станал притежател на проектите за мозайките на Йоан Левиев, това обаче няма да попречи при следващ етап за реставрацията им.

Според професор Томас Данцл от Мюнхенския технически университет, който е ръководител на международния екип консерватори, направеното това лято ще даде „глътка въздух“ на обществото ни, за да реши какво ще прави с комплекса, за който България е платила преди 39 години близо 15 млн. тогавашни левчета.

В старозагорската областна управа са получили молба от Теодор Ушев да заснеме част от кадрите на новия си филм в катакомбите на Чинията. Кога обаче екипът му ще пристигне на място, не е ясно.

Уникални факти:

•     Двете звезди от рубинено стъкло на пилона на паметника на Бузлуджа са изработени в СССР и са с размер 6/12 м, тежат по 3,5 т и струват по 900 000 лв.

•     Тържествената зала е с диаметър 60 м (по-голям дори от този на римския Пантеон, който е 40 м) и височина 14,5 м. Металната покривна конструкция тежи 640 т

•     За изработването на мозайките от вътрешния кръг са били необходими 18 месеца и 35 т изкуствени тесери, произведени в Украйна.

•     Върху външния кръг има 14 художествени мозаечни композиции, посветени на основни моменти от изграждането на социализма в България.