Милорад Додик става президент на Република Сръбска

Балкани
18:37 - 27 Октомври 2022
2502
Милорад Додик става президент на Република Сръбска

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина потвърди днес победата на Милорад Додик на президентските избори в Република Сръбска, която е част от Босна, съобщават босненските медии.

Председателят на ЦИК Суад Арнаутович каза, че Комисията е разпоредила контролно преброяване, което е потвърдило, че кандидатът за президент на Република Сръбска Милорад Додик “остана с най-голям брой гласове“, посочва агенция Фена.

Изборите за президент на Република Сръбска се състояха на 2 октомври. Според предварителното преброяване по-рано проруски настроеният Додик печелеше с 48 процента от гласовете, а опозиционният кандидат Йелена Тривич получаваше подкрепата на 43 процента от гласувалите. В нощта на изборите и двамата обявиха победа, предаде БТА.

В деня след изборите опозиционните партии обвиниха Додик и неговата партия в изборна измама.

Ковачевски, Вучич и Рама са провели онлайн среща
На 2 октомври в Босна и Херцеговина се състояха общи избори, обхващащи няколко нива на управление. Политическата структура на страната е известна като една от най-сложните в света. Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната там през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Освен президент на Република Сръбска на общите избори се избираха сръбски, хърватски и бошнячки представител в тричленното Председателство (президентството), представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация.

Додик, който отдавна се застъпва за отделянето на Република Сръбска от Босна и нейното обединение със съседна Сърбия, написа днес в Туитър, че босненските сърби не желаят „антидейтънска и некоституционна Босна“ и отново заплаши с излизане от състава на Босна.

Ако не ни върнат конституцията на Босна, както е договорена според Дейтънското споразумение, Република Сръбска със сигурност ще напусне и ще вземе със себе си 49 процента от Босна и Херцеговина, заяви в Туитър босненският сръбски лидер.

Във вторник десетки хиляди босненски сърби се събраха в Баня Лука, главния град на Република Сръбска, в подкрепа на Додик, който е в управлението на Република Сръбска като президент или представител в тричленното председателство, какъвто е в момента, от години.