Минеков в централата на ГЕРБ: Нося само молба, имат куп празни офиси (НА ЖИВО)

Политика
11:21 - 10 Декември 2021
7679
Минеков в централата на ГЕРБ: Нося само молба, имат куп празни офиси (НА ЖИВО)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков влезе в  Административната сграда на Националния дворец на културата, където ще връчи на представители на партия ГЕРБ писмо във връзка с процедурата по освобождаване на двата етажа, където досега се помещаваше централата на партията.

Министърът обясни, че носи писмо, което представлява само молба и заяви, че ще опита с добро, а ако не става, ще действа по законов път. 

Не става дума за нищо повече от преди. Писмото има характер на молба, не става дума за ултиматум. Тези два етажа са взети с нтякаква нещастна заповед на Плевнелиев, обясни Минеков. Призовавам ги да напуснат, за да се възстанови НДК, защото загубите са огромни. 

Очаквам да слезе човек от деловодството, за да му предам писмото, обясни министърът. Той обясни, че не иска да се качва с асансьора и затова предпочита да чака долу. Накрая реши да остави молбата на портиера. 

Аз на заплахи не се поддавам. Но уж щяха да правят стена, тук не виждам да са се събрали, каза министърът.  Пред Лупа, Тома Биков заяви, че ГЕРБ нямат намерение да напуснат офиса си, защото няма правни основания да ги принуждават да правят това. Тези етажи и помещения не принадлежат на НДК, няма причина да напускаме, обясни той.  

Минеков обясни, че ГЕРБ така са си променили закона, че са намерили вратичка да позват офисите безвъзмездно. Да си понесат загубите от 50 милиона, призова той.  

ГЕРБ имат достатъчно празни офиси, има къде да отидат, увери насъбралите се журналисти министърът. Той поясни, че областният управител може да намери нов офис за ГЕРБ и че могат да се намерят "много достойни места" за офиси на бившите управляващи. 

На брифинг във фоайето на сградата, Росен Желязков, Томислав Дончев и Даниел Митов отрекоха да са получавали каквото и да е. "Това писмо не е входирано и няма никакво правно основание", отсече Митов. И съзря опит от страна на Минеков да се докаже пред евентуалните нови управляващи с цел да остане на министерското кресло.

"Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, мотивирана лично от президента Радев. Това е опит за отмъщение и криворазбрана справедливост. Очевидно той се е хванал за министерството и иска да остане като редовен министър. Взима пример от Рашков", съзря конспирация заместник-председателят на ГЕРБ. И подчерта - това било опит за отмъщение и криворазбрана справедливост.

В годините ГЕРБ не само е платила милиони лева наем, а направила ремонт на етажите, които дотогава били в "отчайващо състояние", каза Цветомир Паунов. И насочи представителите на медиите да слязат на 6-я етаж, който стоял празен и бил в мизерно състояние. В крайна сметка, слизайки там, видяхме едно входно антре с две заключени врати, през които нямаше достъп. А и в крайна сметка представители на партията не намериха за нужно да слязат и да покажат какво са имали предвид, въпреки, че първоначално дадоха подобно обещание.

Снимки: Агнес Методиева