Министър Малинов: Няма да закриваме БЕХ

Топ
18:24 - 17 Септември 2024
877
Министър Малинов: Няма да закриваме БЕХ

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлаганото отделяне на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на "Булгартрансгаз" от структурата на холдинга и учредяването на нов държавен холдинг под шапката на МЕ, включващ активите и пасивите на двата оператора.  

С оглед на предлаганото отделяне, което министър Малинов определи като задоволителен вариант, който да се представи на ЕК, от МЕ са изготвили и анализ на финансовото състояние на БЕХ, в чийто баланс към сегашния момент има облигационни задължения за 1,2 млрд. лева. 

"Първият от облигационните заеми в размер на 600 млн. лева падежира на 25 юни 2025 година. Предварителният финансов анализ показва, че ще е необходима финансова помощ от страна на българската държава за реализирането на тази мярка", разкри министърът, цитиран от БТА.  

С оглед на констатираното, от МЕ си сътрудничат с Министерството на финансите, така че да се предвидят бюджетни средства, които да се предоставят на БЕХ. Съгласно думите му е предвидено отпускането на заем за 300 млн. евро, така че страната да изпълни мярката под формата на поет пред ЕК договорен ангажимент. 

"Това е допълнителна тежест, за да изпълним мярката. 300 милиона евро от държавния бюджет за БЕХ, за да може частично, предсрочно да погаси част от падежиращия олигационен заем в средата на следващата година", добави Малинов. "Взели сме предвид текущото финансово състояние, взели сме предвид финансовите ангажименти, които има БЕХ и продължаваме нашия финансов анализ по отношение разпределението на заемните средства към дружеството, което ще бъде създадено, и БЕХ. Но искам още веднъж да Ви уверя, няма да закриваме и няма да продаваме".

ЕК гледа на поетия от страна на България ангажимент по НПВУ за разделяне на ЕСО и "Булгартрансгаз" от БЕХ като ключова реформа, целяща да предотврати възможността за кроссубсидиране на държавните дружества в българската енергетика.