Множествената склероза засяга най-вече младите жени

Недостигът на витамин Д и тютюнопушенето са сред главните причинители на заболяването

Здраве
17:25 - 02 Септември 2019
2895
Множествената склероза засяга най-вече младите жени

Младите жени (между 25 и 30 години) най-често биват засегнати от множествена склероза, показват изследванията. Всъщност, две трети от случаите на болестта в света се отнасят до тази категория пациенти. Според статистиката в Европа се разболява един на всеки хиляда човека, като съотношението между жени и мъже е три към едно.

Множествената склероза е прогресивно автоимунно заболяване, при което имунната система на организма унищожава миелиновата обвивка на собствените си нервни влакна. В крайна сметка това води до саморазрушаване на нервни клетки и този процес е необратим.

Смята се, че болестта не се предва по генетичен път, като едва в 10% от случаите в Европа има по няколко души от едно семейство, болни от множествена склероза.

Сред факторите, които може да станат причина за развитие на множествена склероза са тютюнопушенето, недостигът на витамин Д (което в повечето случаи е обусловено от климата) и лошото хранене.

Според лекарите диагностициран пациент с множествена склероза не бива да спира нормалния си начин на живот. Смята се, че болните имат по-пълноценен живот, когато работят, въпреки че умората и умствените смущения, например намалена способност за съсредоточаване, могат да се отразят на професионалните им качества.