Мобилизирани руски войници се вдигнаха на бунт: Държат се с нас като със скотове! (видео)

6 дни спят в окопи и землянки, на фронта били взети и хора с психически отклонения

Новини
18:46 - 06 Октомври 2022
7948
Мобилизирани руски войници се вдигнаха на бунт: Държат се с нас като със скотове! (видео)

Група мобилизирани руски войници се разбунтуваха заради нечовешките условия, при които са били поставени, съобщи независимият руски сайт "Инсайдър". Видеа с изявленията им бяха разпространени онлайн. В тях мъжете се оплакват от лошата организация, твърдят, че сами е трябвало да си купуват бронежилетки и че са похарчили много пари за храна. Критикуват и раздадените им оръжия, обяснявайки, че са негодни за употреба. Повечето от пушкалата са на по 50 години, модели от 70-те и 80-те години на миналия век. "Третират ни като скотове!", казва един от мъжете в клипа.

Вижте видеото:

Според различни източници видеата са заснети в южния руски район на Белгородска област. Един от войниците разказва, че след като е бил мобилизиран, е бил зачислен в Първа таманска дивизия. Той твърди, че няма никакви печати във военната си книжка, документите не са оформени, нито пък е открита банкова сметка за заплатата му. Казва, че шест дни са живели в окопи, не са имали палатки и са спали в землянки.

Друг твърди, че са мобилизирани хора с психически заболявания. Той казва още, че подготовката е нулева, че почти всички са с температура и има хора с пневмония. Твърди се, че във видеото са заснети около 500 души. Те трябвало да се качат на влак, за да заминат за фронта, но отказали.

За трагичната организация на мобилизацията в Русия се говори от самото ѝ начало. Наскоро президентът Владимир Путин призна, че е имало грешки и те ще бъдат поправени. Междувременно стотици хиляди мъже избягаха в Русия, за да не бъдат пратени на фронта в Украйна.

"Инсайдър" също така съобщава, че съпругите на мобилизирани руснаци са създали чатове в Telegram, където се оплакват, че оборудването на един мъж за война струва около 2500 долара. Жените предлагат и опаковки тампони, които могат да се използват за спиране на кървенето от огнестрелни рани, и дамски превръзки - като вложки за обувки.

Мъжете, мобилизирани в анексирания Крим, трябва сами да си купят бронежилетки, каски и комуникационно оборудване. Руското правителство на свой ред даде право на регионите да купуват по заявка на МО екипировка и оборудване за военните. На 5 октомври председателите на комисиите по отбрана и сигурност в Държавната дума Андрей Картаполов и Василий Пискарьов се обърнаха към генералния прокурор с молба да провери снабдяването на тила на руската армия.