Мораториумът мирише на лобизъм за 250 милиона

Икономика
15:52 - 18 Декември 2021
3659
Мораториумът мирише на лобизъм за 250 милиона

По данни на едно от ЕРП-ата, средната сметка за домакинство през ноември е 59 лв., при средно потребление 250 квтч. 80% от сметките са под 50 лв.

С мораториума, на тези хора спестихме по 5 лв. И спестихме по 200 лв. на онези, които си топлят басейните и имат сметки по 2000 лв.

Спестихме 15-30% увеличение на парно, което обаче е само в големите градове при относително заможно и работещо население.

В същото време не спестихме нищо на селското население, което е на дърва, а те поскъпнаха двойно. Тези хора в масовия случай не са нито работещи, нито заможни. Не спестихме нищо и на онези, които са на газ или пелети, а те също поскъпнаха двойно.

Нанесохме вреда на ЕРП и ЕСО за стотици милиони.

Мораториумът обаче позволи на ВЕИ още 3 месеца да получават едновременно висока субсидия плюс висока продажна цена.

Общата сума за тримесечието, която нямаше да получат с решението на КЕВР, но сега при мораториум ще получат е 250 млн. лв.

Решението на КЕВР предвиждаше и 0 лв. такса "Задължение към обществото", която се добавя към сметките на бизнеса. Сега тя ще си остане 7.29 лв./мвтч., т.е. ще оскъпи допълнително ел.енергията за фирмите.

Мораториумът е изключително вреден.

Такова решение се взима:

А. От неразбиране

Б. От лобизъм

За съжаление, убеден съм, че е от лобизъм. 250 млн.лв. са много пари.

Нулева толерантност към корупция?

Това не са просто думи, а действия.

Изходът?

Отмяна на мораториума. Вдигане на цените с 11.5%. Компенсиране било чрез намалено ДДС, било с целеви помощи. Премахване на субсидията за ВЕИ. Премахване на такса ЗкО.

Не е сложно.

Просто трябва да не сте лобисти.

Пост във фейсбук на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев