МОРСКИ КОШМАРИ: Пробутват рибена чорба по 10 лв. в купички за сладолед
Тараторът в чаша за бира върви между 5 и 7 лв., уловката е ледът, който е повече от киселото мляко

Рибена чорба в купички за сладолед, таратор в чаши за малка бира и фамилна пица с почти половин килограм по-малка от обявената в менюто - това са само част от оплакванията на гости и местни жители от заведения по родните плажове, установи проверка след сигнали на почиващи.
"В менютата на заведенията задължително трябва да са посочени цените и грамажите на предлаганата продукция - ястия и напитки”, коментира Габриела Руменова от платформата “Ние, потребителите”. И даде пример със заведение по Южното Черноморие, когато клиенти са платили за порция лаврак над 130 лева - цената не е била коректно описана в менюто.
По крайбрежието на Варна вече масово има менюта пред входа на заведенията, но цените са с поне 20% по-високи от миналото лято. Рибената чорба върви по 9-10 лв., а цацата - 8-9 лв. за 200 г. В реномираните ресторанти лаврак филе (300 г.) е 26-28 лв., а калкан стига 55 лв. за 350 г.
Но зад “менюто” често се крие не само висока цена, а и доза измама. Типичен пример - рибената чорба, един от символите на морската кухня, като вместо пълна порция с риба и ароматни подправки, клиенти получават декоративна купичка, приличаща на сладоледена, с обем около 150 - 200 мл. Това е наполовина под стандарта, който варира от 300 до 400 мл., обясняват стари майстори на рибената чорба. Масово в менютата пропускат милилитрите и грамажите, но цената си остава като за нормална порция, пише "Труд".
Същият трик прилагат и при таратора - сервиран в чаша за малка бира, пълна с лед, а цената е 5-7 лв. като за “лятна супа”.
В социалните мрежи заваляха и сигнали за трикове при доставки по домовете. Варненец твърди, че е поръчал фамилна пица с тегло 1400 г. за 20.90 лв., но след като проверил на домашната везна установил, че са му доставили 1000 г. След оплакване получил извинение, но при повторна поръчка отново отчитането показало 200 г. разлика. Има сигнали и за пици, на които им липсват обявените продукти или се подменят с евтини заместители.
По южното Черноморие недоволството идва от това, че всичко се продава на грамаж, но без да е ясно посочен. В Бургас порция боб яхния се оказва пълна с моркови и домат, а бобчетата се броят. Тараторът също е с намален грамаж, както и рибената чорба.
100 г. цаца е 5 лв. на плажа, но порцията обикновено е от около 200 г. и така клиентът не е сигурен в крайната сметка.
В по-добрите заведения в Бургас е скъпо, но поне порциите са реални. Два лаврака на скара с картофи, салата с розови домати и сирене, плюс две чаши вино, за двама - около 120 лева. Не е евтино, но поне не е измамно.
От Комисията за защита на потребителите напомниха, че всеки клиент има право да знае какво точно поръчва - в грамажи, милилитри и съдържание. Ако тази информация липсва, заведението нарушава закона.