Морски костенурки окупираха пустите плажове (СНИМКИ)

Земноводните снесоха 60 милиона яйца край бреговете на Индия, необезпокоявани от хората

Свят
23:57 - 04 Април 2020
11289
Морски костенурки окупираха пустите плажове (СНИМКИ)

Морски костенурки окупираха обезлюдените плажове на Индия, съобщиха руски медии. По време на пандемията по улиците на десетки градове по света се появиха диви животни, а в каналите на Венеция започнаха да плуват лебеди и делфини. А сега морските костенурки направо завладяха пустите земи край бреговете на Индия.

Жители на Източна Индия споделиха в социалните мрежи снимки на стотици хиляди маслинови костенурки, които масово снасят яйцата си край бреговете на щата Одиша.

Според природозащитници в пясъците може да се намерят 60 милиона яйца. Обикновено представители на центровете за защита на морските костенурки пренасят яйцата на специални защитени места, за да не бъдат стъпкани от хората или окрадени от бракониери. Но този път костенурките имат шанс да се появят на бял свят без помощта на хората.

В Индия костенурката олицетворява Създателя и притежателя на Земята.

Природозащитници алармираха, че популацията на маслиновите костенурки е намаляла повече от два пъти през последните няколко десетилетия. Маслиновата костенурка, която е разпространена в топлите води на Тихия и Индийския океан, е пред изчезване заради набези на бракониери.

Името на този вид костенурки идва от маслиновия им цвят. Цветът на току-що излюпените земноводни е черен, а на юношите - тъмносив. Маслиновите костенурки са разпространени в топлите тропични води на Тихия и Индийския океан – от бреговете на Саудитска Арабия и Нова Зеландия до Венецуела и Пуерто Рико. 

В Мексико от 1990 г. е в сила закон, който забранява лова на костенурки и събирането на техните яйца, тъй като това рязко намалява възможността за увеличаване на популацията на тези интересни морски създания. Ако бъдат хванати на местопрестъплението, бракониерите могат да отидат в затвора за 9 години при доказване на вината им.

Мексикански рейнджъри охраняват крайбрежието по време на размножителния сезон на маслиновите костенурки, когато те снасят яйцата си в пясъка и ги заравят. Бракониерите дебнат наоколо и се опитват да изровят възможно най-много яйца от пясъка, без да се интересуват каква вреда нанасят на природата. Нарушителите на закона не се страхуват дори от това, че рейнджърите имат право да стрелят, ако видят кражба на яйца на костенурки.

Яйцата на маслиновите костенурки се смятат за голям деликатес и са част от менюто на елитни ресторанти. Много хора вярват, че яйцата на маслиновите костенурки са природен афродизиак. Бракониерите смятат, че властите ги принуждават да нарушават закона, тъй като работа трудно се намира, а с продажбата на яйцата от костенурките те могат да изхранят семействата си.