Москва не бързала с рублите за газа

Икономика
17:11 - 30 Март 2022
1928
Москва не бързала с рублите за газа

Русия няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли. Такова уточнение направи Кремъл във връзка с изявлението на Москва, че вече ще приема плащания само в националната си валута, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица президентът Владимир Путин издаде заповед руският газ, който покрива 40% от нуждите на Европа, да се плаща в рубли вместо в долари или евро.

По-рано днес председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин заяви, че Европейският съюз ще трябва да плаща в рубли, ако иска руски газ, както и че е възможно да се разшири списъкът на стоките, изнасяни само срещу рубли, включително продажбата на зърно, петрол и дървен материал.

Правителството, Централната банка и "Газпром" трябва да представят система, която ще позволи плащането на газа да се извършва в рубли.

Запитан дали плащанията трябва да бъдат в рубли от четвъртък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отсече: "Абсолютно не".

"Както обсъдихме по-рано, плащанията и доставките са процес, който отнема време. Това не означава, че утрешната доставка трябва да бъде платена (в рубли). От технологична гледна точка това е по-продължителен процес ", поясни той.

Разпореждането на Путин да таксува руския газ за "недружелюбните" страни в рубли, повиши руската валута, след като тя спадна до най-ниските си нива, когато Западът наложи широки санкции на Москва заради нахлуването й в Украйна. Цените на газа в Европа също скочиха.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да преначертава договорите. Ходът не беше приет и от групата на страните от Г-7.

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли и предупреди, че Русия няма как да доставя синьо гориво безплатно.