Може да няма за кого да се гласува, но има „против” - против копейките!

Нека националните телевизии да обявят „санитарен кордон” за политици от „Възраждане” и ИТН и да не ги канят в студиата си

Коментар
20:06 - 17 Октомври 2024
2281
Може да няма за кого да се гласува, но има „против” - против копейките!

МИХАИЛ ВЕШИМ*

След ексцесиите в последното заседание на НС преди разпускането му от „Стършел” предложихме на големите медии - най-вече на националните телевизии, да обявят „санитарен кордон” за политици от „Възраждане” и ИТН.

Тези кандидати за народни водачи не гостуват в телевизионните студия, за да излагат политически възгледи и идеи, а за да се надприказват с водещите и да ги обиждат, да плямпат лъжи и да хвърлят кьорфишеци по политическите си опоненти. Нахални са, настъпателни и агресивни. Не изслушват и не отговарят на журналистически въпроси, а поучават водещите, диктуват им как да се държат, сякаш са им началници. Остава да им изтръгнат микрофоните, както направиха в парламента.

 Най-ярките такива студийни „плямпала” са Тошко Африкански, слугата на Слави, и възрожденеца Копейкин.

Костя Костадинов особено се изяви в предизборното си участието в сутрешния блок на Би Ти Ви. Още със сядането си в студиото, той започна да се заяжда с водещата Мария Цънцарова и да я обвинява в престъпление - още не може да й прости, че преди 2 и повече години, когато възрожденците твърдяха, че ваксините против Ковид „чипират”, „убиват” и прочие глупости, Мария Цънцарова направи журналистическо разследване, в което разкри, че възрожденските лидери всъщност са ваксинирани. Нищо че агитират електората си да не го правят!

Копейкин се задържа безобразно в студиото на Би Ти Ви

Това за „възрожденците” си е типично - те говорят против еврото, но влоговете им са в евро, приказват срещу ЕС, но ползват всички привилегии от еврочленството, обичат Русия, но не се възползват от поканата на Путин да живеят там. Между другото, след като Кремъл обяви покана и облекчен паспортен режим за всички европейци, които искат да избягнат „еврогейската неолиберална диктатура” и да се заселят в Русия, 150 души от разни страни на ЕС, са се възползвали. Сред тях няма нито един българин. Интересно, какво чакат такива путинолюбители като Николай Малинов и русофилите му, Костадинов и възрожденците му...

Както и медийните апологети на „другата гледна точка” като Дачков и Карбовски. Давайте към Москва, друзя, втора покана може и да няма!

Освен към журналистите, които не им изнасят, копейките са агресивни и към друго съсловие - към учителите. Стана известен скандал в Националната природоматематическа гимназия, където депутат от „Възраждане” вдига предизборни пушилки, заплашва учители и директора с уволнение.

Сигурно доста хора гледат с насмешка на копейките и на предводителя им. Костя на екран - то си е смешно явление, особено когато върти очи и суче абсурдни тези, а гласецът му стига до фалцет

Но копейките не са безопасни игли. Преди стотина години нормалните хора в Германия са се присмивали на един налудничав ефрейтор. А по-късно ефрейторът идва на власт с избори, за да запали света.

Сега, преди поредните предсрочни избори, много избиратели казват, че не искат да гласуват - нямало за кого. Може да няма „за”, но има „против” - против копейките!

Дойдат ли такива на власт, тогава и да искаме да гласуваме, няма да можем. Нали ще ни пращат в Белене...

* Текстът на писателя Михаил Вешим е публикуван в последния брой на в. "Стършел". Оригиналното заглавие е "Изборът е против"