МС прие програма за компенсации на бизнеса заради цените на тока

Средната цена на електроенергията в страната е третата най-висока в ЕС

Новини
17:39 - 31 Юли 2024
1082
МС прие програма за компенсации на бизнеса заради цените на тока

Програма за компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия приеха на днешното заседание на Министерския съвет.

Народното събрание възложи на правителството да изготви документа в 7-дневен срок със свое решение от 26 юли 2024 г., съобщиха от кабинета „Главчев”.

Мотивите за компенсациите на бизнеса за цената на тока са, че от началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция за повишаване цените на електроенергията на свободния пазар в България и региона.

„Средната цена на електроенергията в страната е третата най-висока в ЕС след Унгария и Румъния.

Повишаването е в резултат на дефицита на електроенергия на някои регионални пазари, намалени междусистемни преносни капацитети в региона, аварии и планови ремонти на базови мощности, както и на екстремните температури. Високите цени създават икономически неблагоприятна среда, засягат по негативен начин индустрията и генерират допълнителна инфлация”, пише в съобщението на МС.

Компенсациите са за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. при спазване на правилата за държавните помощи.

Те ще са в размер 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред" на „Българска независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер на 180 лв./МWh за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени. Няма да се изплаща компенсация на небитовите крайни клиенти с цени под базовата. При клиенти с цена, надвишаваща базовата със сума по-малка от размера на компенсацията, ще се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена след компенсиране да не е по­ниска от базовата.

Изключение за тези компенсации е за операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, за които в зелена енергия е регламентиран механизъм за компенсиране на невъзстановяеми разходи, както и за обекти на крайните небитови клиенти. Целта на новата програма за защита на икономическите баланси и макроикономическата стабилност чрез запазване на конкурентоспособността на предприятията и ограничаване на инфлацията.