МВФ ще разпредели 100 млрд. долара към бедните страни

Свят
17:32 - 22 Юни 2023
1486
МВФ ще разпредели 100 млрд. долара към бедните страни

Целта за пренасочване към бедните страни на 100 милиарда долара специални права на тираж (СПТ), резервен актив на Международния валутен фонд, който може да се използва за развитие и климатичен преход, е постигната, съобщи днес управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

"Бяхме си поставили 100 милиарда като цел и ги постигнахме", заяви тя в рамките на кръгла маса по време на международната среща на върха за нов финансов пакт в Париж в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и президента на Световната банка Аджай Банга.

Международната общност се съгласи през 2021 г. за глобална емисия на СПТ от 650 милиарда долара, 33 милиарда от които трябваше да се върнат механично в Африка чрез квоти в рамките на МВФ. Идеята обаче беше да се отиде по-далеч и да се увеличи сумата, заделена за бедните страни, до 100 милиарда, като за целта се преразпределят част от СПТ на богатите страни.

Това е част от поредица от ангажименти на богатите страни към бедните, които обаче бавно се прилагат на практика. Закъсненията в изпълнението на ангажиментите доведоха до криза на доверието, която международните финансови институции се опитват да разрешат, като обещават вътрешни реформи, насочени към по-нататъшно подпомагане на бедността и изменението на климата в бедните страни, заключава АФП.