МВР въвежда Зона 30 в някои градове

Новини
20:56 - 29 Юни 2023
3643
МВР въвежда Зона 30 в някои градове

Вътрешното министерство предлага да се въведе така наречената "Зона 30" в градове с по-голяма концентрация на пътни произшествия. В столицата вече има такава експериментална зона - между булевардите “Прага", “Пенчо Славейков", Витошка" и “Скобелев".

Идеята е така да се намали разрешената скорост от 50 на 30 километра в час, както и по-често шофьорите да дават предимство на пешеходците. Aко при скорост от 50 километра в час спирачният път е 40 метра, то при 30 километра е едва 18 метра.

А днес в цялата страна има инициативи по повод Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Във Варна бяха изградени няколко контролно пропускателни пункта, а стотици шофьори бяха проверени за алкохол и наркотици, информира Nova. 

"Апелът към шофьорите всички градове в България. Да не управляват автомобили под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Да съобразяват скоростта на движение, трафикът е изключително интензивен и съответно това е и целта - да намалим броя на ПТП-та, на загиналите и ранените участници", заяви инспектор Деян Любомиров, Пътна полиция - Варна.